HANS PUT

Stalen boogbrug van Tervant herleeft als monument

In Beringen is dit weekend de brug over het Albertkanaal in Tervant afgebroken. Over negen maanden zal ze vervangen worden door een bijna 10 meter hoger exemplaar. De oude boogbrug gaat wel niet helemaal verloren. Een stukje van de brug zal binnenkort herrijzen als monument.

De brug van Tervant heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. De brug zelf dateert van 1957 en kwam in de plaats van een andere brug die op 10 mei 1940 - in de begindagen van de Tweede Wereldoorlog - werd opgeblazen door Belgische genietroepen om zo de oprukkende Duitsers af te remmen. "Maar op het moment van de explosie bevond er zich nog een gezin op de brug, een echtpaar met 2 kinderen" vertelt buurtbewoner Hilaire Poels. 'De vader overleefde de klap niet, de moeder overleed enige tijd nadien en de kinderen raakten zwaargewond". Het zou tot 1957 duren vooraleer er een nieuwe brug werd aangelegd. De inwoners van Tervant waren zolang aangewezen op een veer om het kanaal over te steken. 

Vierendeelbrug

De brug van Tervant is een van de 62 bruggen over het Albertkanaal die tegen 2023 moeten verhoogd zijn met bijna 10 meter. Dat is nodig om duwvaart met 4 gestapelde containers mogelijk te maken op deze drukst bevaarde waterweg van Vlaanderen. "52 bruggen zijn intussen al verhoogd en zeven bruggen zijn in uitvoering", zegt Vlaams minister Lydia Peeters (Open VLD) die zondagmorgen de afbraakwerken kwam bijwonen.  Toch was de afbraak van de brug van Tervant geen routineklus. Het is een van de weinige vierendeelbruggen die Vlaanderen nog rijk is.  Het was de Brugse architect Arthur Vierendeel die dit type brug eind 19de eeuw uitvond. "De brug moest dan ook in stukken gelast worden", vertelt Liliane Stinissen van de Vlaamse Waterweg. "Eerst moesten we de beton verwijderen, nadien werd de brug wat gestut met behulp van een ponton en dan konden we de brug in stukken lassen".

 

Ge wordt er een beetje ontroerd van, en ook stil, heel stil

Buurtbewoner Mark Tysiak

De inwoners van Tervant vormen een hechte gemeenschap die graag viert. En dat was dit weekend ook te zien. Voor de gelegenheid was er in de buurt een caféterras geopend om samen de afbraakwerken mee te maken en dat trok heel wat volk. Marc Tysiak was een van de vele bezoekers. Hij was erg geëmotioneerd door de afbraakwerken en werd er naar eigen zeggen heel stil van. "Ik ben opgegroeid met die brug. Het doet dan ook pijn dat ze moet verdwijnen. Maar dat is het leven zeker?"

HANS PUT

Meest gelezen