Unieke skyline van de mijnsite van Beringen blijft behouden

Kolenwasserij 1 en 3 op de site van be-MINE in Beringen blijven dan toch behouden. De twee beschermde gebouwen zullen deel uitmaken van het project be-NATURE, een unieke mix tussen industrieel erfgoed en natuur. Zo zal kolenwasserij 1 letterlijk door de natuur mogen overgenomen worden. Kolenwasserij 3 krijgt tijdelijk transparante gevels en wordt een kijkdoos.

Het nieuws over de nieuwe bestemming van de twee imposante gebouwen werd tijdens de viering van 10 jaar be-MINE bekendgemaakt door Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Mathias Diependaele (N-VA). Over de twee gebouwen was er een lange tijd discussie, be-MINE wilde kolenwasserij 1 en 3 laten slopen omdat de renovatiekosten te hoog zouden oplopen en er onduidelijkheid was over de bestemming.

Natuur neemt over

Daar komt nu verandering in. Kolenwasserij 1 wordt gecontroleerd overgeleverd aan de natuur. Zo zal alleen het dragend skelet van balken en kolommen behouden blijven , de onveilige vloerplaten en verloederde installaties worden opgeruimd. De gevels aan de noordzijde krijgen een lichte renovatie. 

"Een aantal resterende geselecteerde installaties en het merendeel van de structuur laten we gecontroleerd overnemen door de bloeiende lokale natuur errond" legt Jeroen Huysmans, directeur van be-MINE uit. Het is de bedoeling dat het gebouw op termijn kan bezocht worden door fietsers, wandelaars en erfgoedliefhebbers.

Kijkdoos

Kolenwasserij 3 wordt een kijkdoos in afwachting van een nieuwe bestemming . "De bouwvallige gevels maken plaats voor tijdelijke transparante gevels. Zo krijg je vanop de terril inkijk in deze kolenwasserij”, legt Jeroen Huysmans de ambitieuze plannen uit. 

Het gaat om eerste plannen maar toch zijn de eerste reacties positief. Ex-mijnwerker en gids Rob Boyon vindt het vooral belangrijk dat de 4 imposante gebouwen samen behouden blijven. "Wij mijnwerkers hadden verwacht dat ze die gebouwen zouden plat leggen", geeft hij toe. De plannen zelf vindt hij "overweldigend". Dat een van de gebouwen zal overwoekerd worden door de natuur kan hij zich nog niet goed voorstellen maar het belangrijkste is dat het gebouw niet verdwijnt.

Voor kolenwasserij 2 lag al vast dat daar het toekomstige mijnmuseum wordt ondergebracht. Kolenwasserij 4 moet op termijn een multifunctioneel gebouw worden met onder meer kantoorruimte en een hotel. Door de coronacrisis lagen die plannen wel even stil. De nieuwe plannen vergen een investering van 10 miljoen euro.  

Meest gelezen