Vrijgegeven document van FBI toont verband tussen 9/11 en Saudisch consulaat, maar geen "smoking gun"

De Amerikaanse overheid heeft een onderzoeksdocument van de politiedienst FBI vrijgegeven over mogelijke Saudische betrokkenheid bij de terreurgolf van 9/11, gisteren precies 20 jaar geleden. Dat toont een band aan met een Saudisch consulaat in de VS, maar geen duidelijk bewijs voor betrokkenheid van de Saudische overheid.

De Amerikaanse president Joe Biden gaat een aantal geheime documenten over het onderzoek naar de terreurgolf vrijgeven. Hij doet dat onder druk van de familieleden van de slachtoffers. Die hadden gedreigd met protest tegen de aanwezigheid van Biden op de herdenking gisteren als hij die documenten niet zou vrijgeven.

Het eerste document dat nu openbaar is gemaakt, werd in 2016 geschreven voor de federale politiedienst FBI en gaat over mogelijke banden tussen de kapers en de Saudische overheid. Van de 19 vliegtuigkapers op 11 september 2001 hadden er 15 de Saudische nationaliteit, maar dat was al langer bekend.

XXX bevestigde dat de status van al-Bayoumi hoger was dan veel ambtenaren van het Saudische consulaat (in LA)

Deel van de vrijgegeven verklaring, de naam van de getuige die spreekt, is weggelaten.

Uit het document zou nu blijken dat twee van die kapers contacten hadden met Omar al-Bayoumi, officieel een "Saudische student" in de VS, maar iemand die blijkbaar een hoog aanzien genoot in het Saudische consulaat in Los Angeles en die wellicht een Saudische spion was. De kapers zouden ook in nauw contact hebben gestaan met een Fahad al-Thumairy, een radicale imam van Saudische afkomst in Californië. Het FBI lijkt te vermoeden dat die twee mannen logistieke steun verleenden aan de vliegtuigkapers. 

Meer nog: zowel al-Bayoumi als al-Thumairy zouden veel telefonisch contact hebben gehad met de Amerikaans-Jemenitische jihad-ideoloog Anwar al-Awlaqi, een kopstuk van AQAP -het filiaal van terreurgroep Al Qaeda in Jemen- die in 2011 daar gedood werd bij een aanval door een Amerikaanse drone.

"Geen smoking gun", maar ook onvolledig

Dit eerste vrijgegeven document toont dus banden aan tussen de kapers van 9/11 en een Saudisch consulaat in de VS, maar het levert geen bewijs voor betrokkenheid van de Saudische regering bij de aanslagen. (Lees verder onder het logo van het FBI).

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

De Saudische ambassade in Washington heeft meteen verheugd gereageerd op het nieuws. In 2004 had een Amerikaanse onderzoekscommissie ook al geen enkel bewijs van Saudische inmenging bij de aanslagen gevonden. Er zullen nog documenten worden openbaar gemaakt, maar de regering in Riyadh maakt zich sterk dat ook daar geen bewijzen zullen gevonden worden.

Daartegenover staat dat delen van het document onleesbaar zijn gemaakt en dus nog altijd geheim blijven, maar dat wil nog niet zeggen dat daar wel bewijzen zouden staan; het kan ook gaan over de veiligheid van sommige mensen. Zeker is ook dat de opeenvolgende regeringen in de VS steeds vermeden hebben om de belangrijke Saudische bondgenoot in het Midden-Oosten direct met de vinger te wijzen. Wordt het Midden-Oosten met zijn olierijkdom dan wel minder belangrijk voor het Westen, de Saudi's blijven een belangrijke strategische partner zowel in de regio als op de internationale energiemarkt.

Meest gelezen