Afghaanse vrouwen in traditionele klederdracht in Pakistan.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Afghaanse vrouwen protesteren in traditionele klederdracht tegen boerkaverplichting van taliban

Afghaanse vrouwen zetten foto's van zichzelf in traditionele kleding op sociale media. Dat doen ze uit protest tegen de steeds strengere kledingvoorschriften die de taliban hen opleggen. "Mijn traditionele jurk is prachtig en kleurrijk. Niet zoals de foto's van boerka's die je ziet circuleren", schrijft één van hen. 

De vrouwen gebruiken de hashtags #AfghanistanCulture en #AfghanWomen om hun boodschap te verspreiden. Ze willen de wereld laten zien dat de boerka, die het volledige lichaam en het gezicht bedekt, niet tot de Afghaanse traditie behoort.

De vrouwen poseren trots in lange kleurrijke gewaden, versierd met borduursels en bloemenpatronen. Ze dragen een hoofddoek losjes in hun haar. 

Sinds de taliban in augustus weer aan de macht kwamen in Afghanistan, verscherpen ze stelselmatig de kledingvoorschriften voor vrouwen. Tijdens het vorige talibanregime waren vrouwen verplicht om een boerka te dragen, maar deze vrouwen verzetten zich daar nu tegen. 

Meest gelezen