Amerikaans stadje in de ban van loslopende zebra's: "Ze zijn gewoon te snel"

In de staat Maryland, in het oosten van de Verenigde Staten, probeert de overheid nu al meer dan een week om een groepje loslopende zebra's te vangen. De dieren ontsnapten uit een privéboerderij en lopen nu vrij rond in de buurt van het stadje Upper Marlboro. Zebra's vangen blijkt geen eenvoudige klus, want het zijn erg wispelturige dieren. "Je kan ze niet bij elkaar jagen, ze gaan gewoon op de vlucht."

De dierenbeschermingsdienst van Prince George's county (district, red),  in de oostelijke staat Maryland, zijn vertrouwd met het vangen van loslopende honden en het redden van katjes uit bomen, maar nu staan ze voor een iets grotere uitdaging: hoe vang je een groep loslopende en vooral onvoorspelbare zebra's?

De dieren ontsnapten meer dan een week geleden uit een privéboerderij in Prince George's county en sindsdien struinen ze vrij rond in de buurt van het stadje Upper Marlboro, op zoek naar voedsel. De zebra's zijn een bron van entertainment voor buurtbewoners en op sociale media verschijnen met de regelmaat van de klok foto's en filmpjes. De dieren hebben intussen al de Amerikaanse nationale media gehaald.

Zebra's spotten blijkt niet zo makkelijk, maar sommigen slagen er toch in ze op video vast te leggen.

Videospeler inladen...

Maar de plaatselijke overheid krabt zich in de haren. Het is namelijk allesbehalve makkelijk om de onvoorspelbare zebra's te vangen. "Je kan ze niet bij elkaar jagen. Ze zijn gewoon te snel, ze gaan op de vlucht, ze laten je niet in hun buurt komen", zegt Rodney Taylor, hoofd van de Animal Control Service van Prince George's county aan televisiestation WLJA. "We hebben nu wel een voederstation gebouwd, en we winnen stilaan hun vertrouwen. Ze komen er elke dag tussen 2 en 4 uur 's ochtends eten."

Ze zijn gewoon te snel, ze gaan op de vlucht, ze laten je niet in hun buurt komen.

Rodney Taylor, hoofd van Animal Control Service van Prince George's county

Ze zijn nu van plan om de dieren bij elkaar te drijven door panelen rondom het voederstation te plaatsen. Daarna kunnen ze verdoofd worden en naar de boerderij teruggebracht worden. Maar de wispelturige zebra's bij elkaar krijgen is een delicatie operatie. "Als je hen doet schrikken, duw je hen gewoon verder op de loop. En dan kan het gevaarlijk worden, ze kunnen op de snelweg belanden", zegt Taylor.

Er is een speciaal telefoonnummer geopend waar mensen kunnen doorgeven waar ze de zebra's gezien hebben. Maar de overheid waarschuwt buurtbewoners ook. "De dieren gaan je niet aanvallen, maar probeer alsjeblieft niet om hen in een hoek te drijven of hen te vangen", zegt Taylor. "Ze zijn het niet gewoon om met mensen in contact te komen, dus zullen ze uithalen en bijten."

Meest gelezen