Nicolas Maeterlinck

2024, wellicht de laatste kans voor Bart De Wever

De N-VA zette met de gezinsdag in Plopsaland gisteren de start van de festiviteiten in voor de 20e verjaardag. In 20 jaar tijd heeft de N-VA bijna onafgebroken in de Vlaamse regering gezeten, kreeg ze één beurt in de federale regering en levert ze intussen 50 burgemeesters. Maar de grote droom, een autonoom Vlaanderen, heeft ze nog niet kunnen realiseren.

De N-VA startte gisteren, tijdens de gezinsdag in Plopsaland De Panne, de festiviteiten op naar aanleiding van haar 20e verjaardag. Op 15 september 2001 – en dat is woensdag exact 20 jaar geleden – hield de Volksunie een referendum bij 9.000 leden over de toekomst van haar partij. Drie groepen boden zich aan: de groep “Niet Splitsen” met Johan Sauwens, “de Toekomstgroep”, met onder anderen de Vlaamse ministers van de Volksunie Bert Anciaux en Paul Van Grembergen, én de groep “Vlaams Nationaal”, onder leiding van Geert Bourgeois.

Die laatste groep haalde het met iets meer dan 47% van de stemmen. Maar omdat de afspraak was dat de naam Volksunie zou verdwijnen, tenzij een van de erfgenamen meer dan de helft van alle stemmen haalde, wat dus niet het geval was, kreeg op 13 oktober 2001 – en dat is de eigenlijke verjaardag – de nieuwe partij de naam  “Nieuw-Vlaamse Alliantie”, of afgekort, de N-VA. Mét koppelteken, dat trouwens geregeld verkeerd geplaatst wordt. Het moet dus tussen de eerste twee letters staan.

Bij de eerste verkiezingen waaraan de partij deelneemt, in 2003, is alleen de voorzitter Geert Bourgeois verkozen, maar dankzij het kartel met CD&V gaat de partij een bloeiende toekomst tegemoet. In twintig jaar tijd heeft de N-VA bijna onafgebroken in de Vlaamse regering gezeten, kreeg ze één beurt in de federale regering, en levert ze intussen 50 burgemeesters. Maar toegegeven, haar grote droom, een autonoom Vlaanderen, heeft ze nog niet kunnen realiseren. Vandaar dat Bart De Wever gisteren nog maar eens een afspraak maakte met de Vlaamse kiezer om hem in 2024 in staat te stellen een historisch akkoord te smeden met de Franstaligen. Wellicht de laatste kans voor De Wever.

De grote droom, een autonoom Vlaanderen, die heeft de N-VA nog niet kunnen realiseren.  

Gewestelijke fase

Ook de aanpak van de coronacrisis kwam aan bod. Vrijdag vindt er opnieuw een Overlegcomité plaats. Dat zal in het teken staan van de tegenstellingen tussen Vlaanderen, met een hoge vaccinatiegraad, en Brussel met een lage vaccinatiegraad waardoor het nu noodgedwongen moet ingrijpen door een coronapass in te voeren.

Op zijn gezinsdag zei Bart De Wever dat “Vlaanderen niet gegijzeld mag worden door Brussel”. In Vlaanderen is die vaccinatiegraad zo hoog dat volgens Bart De Wever alle maatregelen, zelfs de mondmaskerplicht, op de schop mogen. Bovendien loopt de N-VA niet echt warm voor het invoeren van een coronapas in Vlaanderen.

Maar net tijdens de pandemie is gebleken hoe ver het autonome Vlaanderen verwijderd nog is. Heel de beslissingsketen tijdens de pandemie is opgesteld rond veiligheid, en dat is een louter federale keten. Bij de federale fase, die nog altijd van kracht is, ligt de verantwoordelijkheid bij de minister van Binnenlandse Zaken, vervolgens zijn de gouverneurs verantwoordelijk, of op het laagste niveau de burgemeesters.

Vandaar dat de N-VA nu voorstelt een "gewestelijke fase" toe te voegen waarbij de coördinatie ligt bij de Vlaamse minister-president. Het geeft aan hoe ver de droom van het autonome Vlaanderen nog van de realiteit staat. Het blijft een zwarte vlek op het palmares van de N-VA.

"We gaan hier hoogstens tijdelijk met Covid Safe Tickets werken, maar hopelijk niet te lang", zei Bart De Wever gisteren in "De zevende dag".

Videospeler inladen...

Meest gelezen