De begrafenis van Brahim Abdeslam in maart 2016

Anonieme graven van zelfmoordterroristen Brussel en Parijs plots (even) niet meer zo anoniem

De exacte locaties van de begraafplaatsen van drie zelfmoordterroristen van de aanslagen in Brussel en Parijs zijn tijdelijk online verschenen. Een journalist van de RTBF ontdekte dat toevallig op de website van de intercommunale begraafplaats in Evere. Intussen zijn de namen en dus ook de precieze locaties offline gehaald. 

Het was wel al bekend dat de drie zelfmoordterroristen Brahim Abdeslam, Bilal Hadfi, Chakib Akrouh, op een multireligieuze begraafplaats in Brussel begraven lagen. Maar die graven waren geanonimiseerd om elke vorm van macaber toerisme te vermijden. Brahim Abdeslam is de broer van Salah Abdeslam en blies zichzelf op in een van de cafés aan de Boulevard Voltaire. Bilal Hadfi deed hetzelfde aan het Stade de France en Chakib Akrouh tijdens een politierazzia in het Franse Saint-Denis.  

Hoe konden de anonieme graven dan toch geïdentificeerd worden?

Sinds begin vorige week konden nabestaanden op de website van de begraafplaats de precieze locatie van graven van hun dierbaren opzoeken. Het gaat om een lijst met alle 5.000 namen en exacte locaties, ook die van de zelfmoordterroristen.  Een journalist van RTBF kwam hier toevallig op uit. Tot zijn grote verbazing ontdekte hij ook de namen van de drie zelfmoordterroristen in de lijst. Hicham Chakir (PS), voorzitter van de intercommunale begraafplaats,  betreurt dat ook die namen online verschenen zijn en zegt dat ze intussen offline gehaald zijn. 

Op dit moment is in Parijs het proces rond de aanslagen van 13 november 2015  volop aan de gang. Bij die aanslagen lieten 130 slachtoffers het leven. 

Meest gelezen