@WOUTER VAN VAERENBERGH

Zijn je diamanten wel echt? Stad Antwerpen organiseert gratis kwaliteitscheck bij Juwelier Orsini

Wie in Antwerpen een diamant of een juweel met een diamant koopt, kan dat voortaan gratis laten controleren op zijn echtheid. Juwelier Orsini op De Keyserlei wordt een "Checkpoint Diamond". Je kan er elke dag terecht voor een gratis kwaliteitscheck. "We gaan met een diamanttester na of het om een natuurlijke of synthetische diamant gaat", vertelt Olivier Claus van Orsini. 

Antwerpen telt 24 juweliers met een kwaliteitslabel 'Antwerp's Most Brilliant'. Maar daarnaast zijn er natuurlijk nog tientallen zaken zónder zo'n label, waar soms nepdiamanten verkocht worden. Wie twijfelt aan de echtheid van zijn juweel kan voortaan elke dag terecht bij juwelier Orsini op De Keyserlei. De stad heeft deze zaak geselecteerd als gratis controlepunt voor diamanten. 

Olivier Claus van Orsini vertelt op Radio 2 Antwerpen hoe die controle gebeurt. "We gaan eerst met een diamanttester na of het om een natuurlijke of synthetische diamant gaat. Daarna maken we een inschatting van de kwaliteit van de diamant. En we vergelijken of het resultaat daarvan overeen komt met wat er op het certificaat staat dat de klant heeft meegekregen."

Wat als je diamant nep is?

Als er een probleem is met je diamant, dan kan je met je aankoop en het attest van 'Checkpoint Diamond' teruggaan naar de handelaar. Wie bedrogen is bij zijn aankoop kan ook naar de politie stappen. Daar werkt een gespecialiseerd team dat de winkels in de diamantbuurt in de gaten houdt. 

Wie een diamant of een bijzonder juweel in Antwerpen wil kopen, vindt tips alsook alle info over het controlepunt op de website van Visit Antwerpen

Meest gelezen