Commandant Damman bij de Belgica
Radio 2

België neemt afscheid van het onderzoeksschip Belgica, dat naar Oekraïne verhuist 

In de Marinebasis van Zeebrugge is vandaag afscheid genomen van de RV Belgica. Het legendarische onderzoeksschip begint aan een tweede leven in Oekraïne. Na 37 jaar dienst, meer dan een miljoen afgelegde kilometers en meer dan 1.000 wetenschappelijke campagnes vertrekt het schip over enkele dagen richting haar nieuwe thuisbasis Odessa.

“Het schip is al 37 jaar een multifunctioneel schip dat Belgische marine-onderzoekers de mogelijkheid heeft gegeven om de Noordzee en de Atlantische Oceaan verder te bestuderen”, vertelt Lieven Naudts, coördinator RV Belgica. “De plaatsing van windmolens, de winning van zand, visserij en andere activiteiten die mensen op zee uitvoeren, werden gemonitord door de Belgica en in de toekomst dus met de nieuwe Belgica. Daarnaast staat het schip ook in voor fundamenteel onderzoek, bijvoorbeeld de ontdekking van de moddervulkanen voor de kust van Marokko en de koudwaterkoralen voor de kust van Ierland”. In Ierland is na die ontdekking zelfs een heuvel vernoemd naar het schip: de Belgica Mount.

Belgica liet België boven zijn gewichtsklasse boksen inzake marien onderzoek

Het bijzondere aan de Belgica is dat het een multidisciplinair onderzoeksschip is. Daardoor konden wetenschappers uit verschillende takken (visserij, biologie, geologie, klimaat en chemie) er onderzoek op verrichten en samen tot nieuwe inzichten komen. Zo kon België boven zijn gewichtsklasse boksen inzake marien onderzoek.

Eigenlijk was het schip gebouwd voor 25 jaar, dus na 37 jaar werd het weleens tijd om het te vervangen

Lieven Naudts, coördinator RV Belgica

“Een paar jaar geleden hebben we heel wat problemen gehad”, verklaart Naudts het vertrek van het schip. “Eigenlijk was het gebouwd voor 25 jaar, dus na 37 jaar werd het weleens tijd om het te vervangen. Het nieuwe schip is groter, moderner en heeft de mogelijkheid om alle Europese onderzoeksinfrastructuur en robotica aan boord te nemen, wat dit schip niet heeft”. De nieuwe Belgica kan bovendien naar de Arctische gebieden gaan, waar heel wat wetenschappers onderzoek willen doen.

Lieven Naudts (coördinator Belgica)
Radio 2

Een goed schip, maar niet voor de toekomst

Toch was Oekraïne vragende partij. “Als je geen onderzoeksschip hebt, is dit schip nog altijd een goed schip. Wij hebben er tot eind maart nog alle mogelijke activiteiten mee gedaan. Het is nog een goed schip, maar niet voor de toekomst”, aldus Naudts. 

Het was vreemd om iets waar je zo lang zo goed voor gezorgd hebt zomaar achter te laten

Commandant Ludwig Damman

Ludwig Damman, de laatste commandant van het schip, nam vandaag ook afscheid van “zijn” schip, maar het was met een gerust gemoed. “Toen ik in april wegging, had ik meer pijn in het hart. Omdat er toen nog geen afgerond project was voor een overdracht naar een nieuwe eigenaar. Het was vreemd om iets waar je zo lang zo goed voor gezorgd hebt zomaar achter te laten. Nu ben ik gelukkig dat het schip kan worden overgedragen naar een organisatie die er het beste mee voor heeft”.

De Belgica gaat dus niet met pensioen. Integendeel, het schip mag meteen weer aan de slag. Tijdens de 8.600 km lange reis van Zeebrugge naar Odessa zullen Oekraïense wetenschappers meteen actief zijn.

Meest gelezen