Burgers beslissen: particulieren zullen zelf geen vuurwerk meer mogen afschieten in Lanaken

In Lanaken kunnen inwoners tijdens het eindejaar geen vuurwerk meer afsteken.  Op een online referendum stemde tweederde van de inwoners tegen. De gemeente kan zelf wél nog een vuurwerk organiseren.

Vuurwerk staat al langer ter discussie. Het kan storend zijn voor dieren en het zorgt ook voor heel wat afval. Daarom wilde de gemeente Lanaken de vraag stellen aan de inwoners op een online referendum. Wilden ze het afsteken van vuurwerk in Lanaken verbieden? Of wilden ze het wel nog toelaten, enkel op oudejaarsavond tussen 23u en 1u?

Dieren lijden onder het afsteken van vuurwerk, zeker als dat lang duurt.

Burgemeester Marino Keulen

Duidelijke uitslag

Daaruit kwam een duidelijke uitslag. Zowat 1.300 inwoners deden mee en daarvan stemden er 850 tegen. Het gemeentebestuur zal daarom nu het GAS-reglement aanpassen. Burgemeester Marino Keulen (Open VLD) is niet verrast door de duidelijke uitslag. "Het is een uitgesproken thema. Mensen zijn heel erg doordrongen van het belang van dierenwelzijn. Dieren lijden onder het afsteken van vuurwerk, zeker als dat lang duurt." Naast de geluidshinder is er ook veel afval dat de mensen stoort, volgens Keulen. "Dat zijn thema's waarbij de publieke opinie de laatste 20 jaar is opgeschoven, het wordt steeds minder getolereerd."

Start van carnavalsseizoen

Maar dat wil niet zeggen dat er geen enkele vuurpijl meer zal worden afgeschoten in Lanaken. De gemeente zelf kan nog wel vuurwerk organiseren,  maar alleen in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld bij de start van het carnavalsseizoen.  "Bij de start van het carnavalsseizoen op 11 november is het wel nog toegelaten. Dan moet een vuurwerk afsteken nog mogelijk zijn, een 5 à 10 minuten lang, in het centrum van Lanaken. Dat gebeurt in veilige omstandigheden en daar hebben de mensen ook geen problemen mee." 

Wie toch nog op eigen houtje vuurwerk gaat afsteken, kan een GAS-boete krijgen. 

Meest gelezen