Terrasje in de noord-Spaanse regio Galicië.
Europa Press 2021

Met een coronapas op café en restaurant? Deze Europese landen gingen Nederland voor

CoronaCheck, pass sanitaire, green pass, ... Nederland is lang niet het eerste land in Europa dat van plan is om een coronapas in de horeca in te voeren of die al ingevoerd heeft. Maar niet overal wordt het certificaat op dezelfde manier toegepast en elk land verzint er een andere naam voor.

Nederland

Het is nu 100 procent officieel: vanaf 25 september voert ook Nederland een coronapas in in de horeca.

Wie op café of restaurant wil gaan, moet een bewijs van dubbele vaccinatie, een negatieve test of genezing van corona kunnen voorleggen, een coronatoegangsbewijs noemt premier Mark Rutte het. CoronaCheck heet de app daar en iedereen vanaf 13 jaar zal hem moeten tonen. Ook in de bioscoop, concertzalen en theater wordt hij verplicht.

In ruil vervalt de anderhalvemetermaatregel dan wel in de horeca, al blijft het "een veilige afstand". 

Frankrijk

In Frankrijk is de pass sanitaire sinds 9 augustus van kracht in de horeca. Ook hier is een bewijs van dubbele vaccinatie, negatieve test of genezing nodig. Niet alleen binnen in de horeca, maar ook op het terras.

De coronapas is in Frankrijk inmiddels op heel veel openbare plaatsen nodig, van musea tot toeristische trekpleisters en langeafstandsvervoer.

Voorlopig geldt de pas enkel voor wie ouder is dan 18. Vanaf begin oktober zal dat ook voor alle 12 tot 18-jarigen het geval zijn.

Een medewerkster van een restaurant in Bordeaux controleert de "pass sanitaire" van een klant.
AFP or licensors

Italië

Ook in Italië kom je geen restaurant of café meer binnen zonder coronapas, daar de "groene pas" genoemd. Die geldt al sinds 6 augustus. Anders dan in verschillende andere landen is hier echter één vaccinatie al voldoende.

De pas geldt ook niet op de bijbehorende terrassen. Wat er in Italië toe leidt dat veel klanten zeggen dat ze geen pas hebben. Op die manier krijgen ze een plaatsje op het terras in plaats van binnen in het restaurant.

Ook in onder meer musea en concertzalen is het coronacertificaat nodig om binnen te raken.

Restaurantbezoekers in Rome tonen hun "groene pas".
LaPresse

Duitsland

In Duitsland worden de coronaregels niet door de nationale bondsregering maar door de deelstaten afzonderlijk bepaald. Die deelstaten en nationale regering plegen echter geregeld overleg.

Tijdens dat overleg is een tijd geleden beslist om in heel Duitsland de 3G-regel toe te passen. Die houdt in dat je sinds 23 augustus moet aantonen dat je gevaccineerd, genezen of getest bent, als je binnen wil in bijvoorbeeld de horeca, bij de kapper en in het theater of een sportwedstrijd wil bijwonen. Buiten op een terrasje kan op veel plaatsen zonder bewijs. In gebieden met minder dan 35 besmettingen per 100.000 inwoners in één week tijd mag men de 3G-regel laten varen. 

Toch zijn er ook  nu weer Duitse regio's die een eigen beleid voeren. De stad Hamburg, die een deelstaat op zich vormt, was de eerste om niet de 3G-regel toe te passen, maar de 2G-regel. Alleen wie gevaccineerd of genezen is, mag de horeca binnen. Een negatieve test volstaat dus niet. Een iets strenger beleid dus. Ook in de hoofdstad Berlijn is dat het geval in het nachtleven en intussen zijn ook andere deelstaten gevolgd met een eigen variant van de 2G-regel of zullen ze die weldra invoeren.

Ook in Oostenrijk geldt de 3G-regel in de horeca. Daar moet je je ook registreren. Niet alleen in cafés en restaurants, maar bijvoorbeeld ook in hotels en sportcomplexen.

Op een bord voor een horecazaak in Frankfurt am Main staat te lezen: "Hier geldt de 3G-regel".

Ook in...

Ook in verschillende andere Europese landen is een of andere vorm van de coronapas nodig om op café of restaurant te gaan. Dat is onder meer zo in Cyprus, Griekenland, Portugal, Letland, Litouwen, Luxemburg, Ierland en Slovenië. In sommige landen is dat zowel binnen als buiten, in andere enkel binnen en dus niet op het terras.

(Nog) niet (meer)

Ook in Denemarken had je tot voor kort een coronapas nodig in de horeca, maar nu niet meer. Sinds 10 september gelden er geen coronabeperkingen meer in het Scandinavische land.

In Spanje is de coronapas op nationaal niveau nog niet ingevoerd. Ook daar beslissen de autonome regio's zelf. Sommige regio's, zoals Galicië, probeerden de pas in te voeren, maar werden teruggefloten door justitie. Mogelijk komt ie er toch, in een ietwat soepelere vorm.

In het Verenigd Koninkrijk is men nog lang niet toe aan een coronapas in de horeca. Integendeel. Daar werd het plan van de Britse regering om de pas eind september in te voeren voor massa-evenementen en bepaalde binnenlocaties zoals nachtclubs op het laatste moment afgeblazen, na bakken kritiek vanuit de Conservatieve partij van premier Boris Johnson zelf, die de pas discriminerend vinden. 

En België?

In ons land is de coronapas - het CovidSafe Ticket - nog niet nodig in de horeca. Het Brussels Gewest is het wel van plan. Vorige week kwamen de verschillende regeringen in ons land overeen dat de gewestregeringen zelf zullen kunnen beslissen of ze een coronapas willen verplichten in bijvoorbeeld restaurants, cafés of discotheken.

Brussel bereidt de invoering van een coronapas nu voor vanaf 1 oktober. De Vlaamse regering heeft daarover nog geen beslissing genomen, maar verschillende ministers zeiden de voorbije dagen dat erover gepraat kan worden. Daarbij werd ook het idee gelanceerd om de pas niet in heel Vlaanderen in te voeren, maar bijvoorbeeld enkel op plaatsen waar de vaccinatiegraad laag is.

Meest gelezen