Enkel met coronapas op bezoek in het ziekenhuis? De meningen bij bezoekers zijn verdeeld

Het voorstel om de coronapas verplicht in te voeren voor wie op bezoek gaat in ziekenhuizen en woonzorgcentra lokt heel wat reacties uit. Het Ziekenhuis Geel is alvast voorstander van een coronapas voor bezoekers. Momenteel mag het ziekenhuis niet naar hun coronapas vragen, omdat de wettelijke basis daarvoor ontbreekt. "Maar het zou de veiligheid van onze patiënten wel verbeteren", zegt CEO Jan Flament op Radio 2 Antwerpen.

Jan Flament, CEO van het Ziekenhuis Geel, vindt het belangrijk om te voorkomen dat patiënten besmet raken met het coronavirus via bezoekers. “Als ziekenhuis weten wij niet wie er gevaccineerd is en daar hebben we het moeilijk mee. Op een dag komen hier heel veel mensen binnen in het ziekenhuis. Met een coronapas kunnen we de veiligheid van onze patiënten garanderen in al onze ziekenhuizen.”

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...

Ziekenhuisbezoekers reageren verdeeld

In het AZ Klina in Brasschaat zijn de meningen dan weer verdeeld over de mogelijke verplichting om je coronapas te tonen aan de inkom het ziekenhuis. “Voor mij hoeft de coronapas niet, al begrijp ik wel dat het gecontroleerd wordt bij de huisarts of het ziekenhuis. Op andere plekken mogen ze het dan weer afschaffen. Ik heb me vooral laten vaccineren om weer op reis te mogen gaan en voor evenementen", vertelt een bezoeker. 

Beluister hier de volledige reportage op Radio 2 Antwerpen en lees onder het fragment verder:  

Een andere bezoekster stelt zich dan weer vragen bij de praktische haalbaarheid. “Ik vind het een goed idee, maar ik heb geen smartphone, dus hoe moet ik het dan doen?”, vraagt ze zich af. “Je kan je coronapas ook op papier afdrukken”, voegt haar dochter toe. “En ik vind het niet slecht als ze het zouden verplichten. Hoe strenger dat ze controleren op vaccinaties, hoe meer mensen zich gaan laten vaccineren en hoe sneller de pandemie eindigt. Mensen die zich niet laten vaccineren, dat is asociaal gedrag."

Ik werk graag in een veilige omgeving, maar anderzijds kan je bezoekers die niet gevaccineerd zijn, niet verbieden om een familielid te bezoeken

Mederwerkster AZ Klina in Brasschaat

Een vrouw die in de zorg werkt is voorstander van de mogelijke invoering van de coronapas. “Ik werk met mensen met een beperking dus ik vind het een heel goed idee. Ik ben voorstander van het feit dat je weet in een veilige omgeving te zijn. Maar anderzijds kan je mensen die niet gevaccineerd zijn, niet verbieden om een familielid te bezoeken. Daarom lijkt het mij positief als je ook een negatieve test kan voorleggen. Het is een delicaat onderwerp, maar ik als zorgmedewerker zie er heel veel voordelen in”, vertelt ze.

Meest gelezen