Gökhan Girginol als bendelid in derde seizoen Undercover: “Omdat het allemaal louche figuren zijn.”

Acteur en theatermaker Gökhan Girginol speelt mee in de derde reeks van "Undercover", binnenkort te zien op Netflix en Eén. Een goede gelegenheid om het over acteren te hebben, maar ook over diversiteit in de kunstwereld, een thema waar hij willens nillens zijn rol in speelt.

Timur is een bendelid, en een van de vele louche figuren in de derde reeks van "Undercover". Weer een rol als bad guy voor de zogezegde allochtone acteur zou je denken, maar dat is het niet helemaal zegt Genkenaar Gökhan Girginol op Radio 2 Limburg: “Veel mensen zouden hier aan typecasting denken, maar omdat het in "Undercover" allemaal slechteriken zijn vond ik het wel een boeiende ingang om de rol aan te nemen en er iets persoonlijks van te maken.”

Toch ervaart hij de huidige situatie rond diversiteit in de acteurswereld als eerder schraal. “Ik zou ook een heel goede Daens kunnen zijn, maar zo een rol komt er nog niet van. En dat heeft ermee te maken dat regisseurs voor zulke rollen toch nog te vaak in de eigen spreekwoordelijke keuken gaan zoeken. En dat ze "de Turk" of "de Noord-Afrikaan" wel opnemen in hun verhaal maar op een stereotype manier. Je kan zulke rollen weigeren en niets meer doen of je kan de clichés bevestigen. Ik kies ervoor om de confrontatie niet uit de weg te gaan. Als er dan rollen zijn en er geen potdicht gesloten kader is dan neem ik ze aan en probeer ik er wat van te maken.”

Traumafestival

Rollen in grote series, zoals nu in "Undercover", krijgen veel publiciteit maar Gökhan is met nog honderd en één andere dingen bezig. Het nieuwe theatercollectief Traumafestival is zo’n project. Een eigen gezelschap om zelf de regie in handen te hebben, maar ook een manier om met de echte trauma’s van dit leven om te gaan. “We willen eerst aan onze eigen trauma’s werken en daarna ook aan onze collectieve trauma’s want die zijn er wel degelijk. En we willen dat doen via creativiteit en kunst, niet via politiek of wetenschap.”

De rode draad bij alle projecten en activiteiten van Gökhan is gezelschap, letterlijk. “Vele mensen denken dat ik een einzelgänger ben, maar niets is minder waar. Ik werk graag voor mensen, met mensen en door mensen.” En dat levert hem dan onvermijdelijk een stempel op als rolmodel voor andere jongere acteurs en creatievelingen, iets waar hij ook mee heeft geworsteld, zeker toen hij plots bekender werd door zijn rol in "Spitsbroers". “Het is een beetje buiten mijn bereik hoe ze mij zien. Het is ook geen betrachting om een rolmodel te zijn, maar als iemand me zo ziet dan ben ik wel verantwoordelijk voor wat ik doe en wat ik zeg. Ik ben dan ook verantwoordelijk om informatie te delen.”

Puzzelstukjes samenleggen

Naast zijn tv- en theaterwerk rondt Gökhan Girginol ook nog een educatieve master af om kunstleraar te kunnen worden. “Dat doe ik omdat het mij enorm boeit, ook om kennis te delen. Ik ben een groot bewonderaar van de nomaden en de indianen. Die hebben een concept zoals wisdom keeping. Iedereen heeft een stukje van de puzzel van het grotere geheel en als je iemand anders ziet met een ander stukje van de puzzel dan deel je het. In het kader van die opleiding organiseren we in de eerste week van november trouwens ook nog een expo over inclusie in de kunst. En met mijn stichting Shikari wil ik ook nog heel veel wisselwerkingen stimuleren tussen allerlei creatieve mensen. Ik heb energie genoeg om nog heel veel te doen!”

Meest gelezen