Bloed wordt afgenomen voor een onderzoek (archieffoto).
Public domain

In VK start eerste grootschalige klinische onderzoek van bloedtest voor meer dan 50 soorten kanker

De National Health Service (NHS), de Britse openbare gezondheidsdienst, is vandaag begonnen met een grootschalig klinisch onderzoek van een bloedtest die meer dan 50 verschillende soorten kanker zou moeten opsporen voor er zich symptomen manifesteren. Het opsporen van kanker in een vroeg stadium verhoogt de overlevingskansen zeer sterk. 

Het gaat om de Galleri-bloedtest van de Amerikaanse biotechnologische firma Grail. Die test maakt gebruik van de nieuwste DNA-sequentietechnieken - massive parallel sequencing of next generation sequencing genaamd - om DNA-fragmenten in een bloedstaal op te sporen en DNA-methylering te identificeren. Verschillende patronen in die methylering worden in verband gebracht met bepaalde kankers, wat potentieel de vroege opsporing van kanker mogelijk zal maken en informatie zal geven over de oorsprong van de kanker. 

De NHS zei dat men voor deze fase van het onderzoek 140.000 vrijwilligers tussen 50 en 79 jaar die geen symptomen hebben, wil recruteren in Engeland. Ze zullen geïdentificeerd worden aan de hand van de NHS-dossiers en uitgenodigd worden om deel te nemen aan het onderzoek.  Ze zullen jaarlijks een bloedtest ondergaan gedurende 3 jaar. 

Daarnaast zullen ook 25.000 mensen met mogelijke kankersymptomen een bloedtest aangeboden krijgen om hun diagnose te versnellen.  

De resultaten van het onderzoek worden verwacht tegen 2023. Als die positief uitvallen, zou het onderzoek uitgebreid worden naar zo'n 1 miljoen deelnemers in de loop van 2024 en 2025. 

In Engeland wordt momenteel zowat de helft van de kankergevallen gediagnosticeerd in stadium 1 of 2. Een van de doelstellingen in het langetermijnplan van de NHS is dat aandeel op te voeren tot 75 procent tegen 2028 en hierbij zou deze test een grote hulp kunnen zijn. 

Proefbuisjes voor een bloedonderzoek (archieffoto).
Governo do Estado de São Paulo/Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.0

"Word een deel van deze wereldprimeur"

"We moeten de Galleri-test zorgvuldig onderzoeken om erachter te komen of hij het aantal kankers die in een laat stadium gediagnosticeerd worden, aanzienlijk kan verminderen", zei Peter Sasieni, professor kankerpreventie aan het King's College London. "De test zou een gamechanger kunnen zijn voor de vroege opsporing van kanker en we zijn opgewonden dat we dit belangrijke onderzoek kunnen leiden." 

"Vanaf vandaag begint de NHS het eerste onderzoek ter wereld van een nieuwe bloedtest die sporen van meer dan 50 soorten kanker zal vinden nog voor er symptomen van opduiken. Dat zal ons hopelijk toelaten kankers in een veel vroeger stadium te identificeren, wanneer mensen een veel betere kans hebben op een beter herstel en de behandeling veel makkelijker is", zei Amanda Pritchard, de algemeen directeur van de NHS. 

"Vanaf vandaag zullen we dus mensen uitnodigen om voor een bloedtest naar gemakkelijk bereikbare plaatsen zoals winkelcentra te komen. En ik zou enkel willen zeggen aan iedereen die een brief of een uitnodiging krijgt: ga er alsjeblief op in en word een deel van dit onderzoek, een wereldprimeur", zo zei ze. 

Een video (in het Engels) waarin de algemeen directeur van de NHS, Amanda Pritchard, uitleg geeft over de start van het onderzoek.

Videospeler inladen...

Meest gelezen