Voorbeeld werklokaal GTI

Leerlingen en leerkrachten school in Beveren in contact gekomen met asbest na fout aannemer

Bij bouwwerken aan het Gemeentelijk Technisch Instituut (GTI) in Beveren zijn enkele leerlingen en leerkrachten in contact gekomen met asbest. De aannemer zou het asbest verwijderen op een manier zoals dat moet, maar blijkbaar is dat toch niet zo goed gebeurd. Er werden nog resten asbest gevonden tijdens de les in een aantal werkplaatsen. 

Bij bouwwerken aan de school werd vastgesteld dat de schadelijke stof asbest aanwezig was. De school sprak af met de aannemer dat die de nodige maatregelen zou nemen om het asbest op reglementaire en op een veilige manier te verwijderen. Achteraf gezien bleek dat toch niet zo goed gebeurd te zijn, waardoor er nog kleine restjes van de stof aanwezig waren. Enkele leerlingen en leerkrachten kwamen er daardoor licht mee in contact in een aantal werkplaatsen van de school.

De artsen hebben ons verzekerd dat risico op inademing heel gering is
Schepen Katrien Claus (CD&V)

Vezels intact

"Er zijn een paar leerlingen en leerkrachten miniem in contact gekomen met het asbest", vertelt schepen van onderwijs Katrien Claus (C&V). "De vezels waren nog intact. De artsen hebben ons verzekerd dat risico op inademing heel erg gering is." De school verwittigde onmiddellijk iedereen voor de eventuele risico's. De leerkrachten worden nog geïnformeerd over wat precies gebeurde.

De leerlingen zelf kregen een brief met informatie en over de te nemen stappen. "De leerlingen moeten dat melden in hun medisch dossier bij de huisarts", legt schepen Claus uit. "Want op korte termijn kan je niet vaststellen dat iemand gecontamineerd is met de stof, enkel op lange termijn."

Fout bij aannemer

In het hele verhaal blijkt de fout bij de aannemer te liggen: "Hij had de werkplaatsen vrijgegeven zonder dat er echt grondig gepoetst was. De school zelf had die minieme hoeveelheden gezien, dus we hebben hem in gebreke gesteld", legt Claus uit. Later zal moeten blijken of de aannemer verantwoordelijk moet worden gesteld voor eventuele medische schade.

De werkplaatsen zelf werden onmiddellijk gesloten nadat de resten van het asbest werden gevonden. "Er is ook een gespecialiseerde firma gekomen om de werkplaatsen te poetsen. Daardoor kunnen de lokalen vandaag weer open."

Meest gelezen