Mag de bank je rekening blokkeren als je niet wil vertellen of je een politiek prominent persoon bent?

Griet krijgt bij KBC de vraag: “Bent u of is iemand van uw naasten een politiek prominent persoon?” Een indiscrete vraag, vindt zij, en dus wil ze liever niet op die vraag antwoorden. Nu dreigt de bank ermee om haar rekening te blokkeren. "De bank is wettelijk verplicht om die informatie in te winnen," legt Isabelle Marchand van bankenfederatie Febelfin uit bij "De inspecteur" op Radio 2. Politicus Bert Anciaux reageert in de uitzending: “Het kan geen kwaad om een politicus te vragen open te zijn, maar het kan niet de bedoeling zijn hem als een gangster te bekijken.”

Griet kan bijna niet geloven wat haar overkomt. KBC vraagt haar om op een aantal vragen te antwoorden. Ze is verrast over deze vraag: “Bent u of is iemand van uw naasten een politiek prominent persoon?” Griet wenst daar niet op te antwoorden. Maar de KBC-medewerker houdt voet bij stuk: "Het is verplicht om die informatie door te geven." Griet blijft weigeren: “Ik wil informatie geven over mezelf als dat wettelijk verplicht is, maar niet over derden.“ KBC houdt vol: Griet moet ja of neen antwoorden, anders wordt haar rekening afgesloten.

In een mail aan Radio 2 bevestigt KBC dat een bank die informatie moet inwinnen. “Wat KBC vraagt aan deze klant kadert volledig binnen de wettelijke verplichtingen in verband met de anti-witwaspraktijken. Bij herhaaldelijke weigering van de klant om deze informatie door te geven kunnen we niet anders dan de rekening blokkeren.“

Bekeken worden als een gangster

Politicus Bert Anciaux (Vooruit) heeft zich vanmorgen gemengd in de discussie. Ook zijn bank heeft die vraag gesteld, niet aan hem persoonlijk in eerste instantie, wel aan zijn vrouw. Hij begrijpt dat de banken die vraag moeten stellen, maar de manier waarop mag wel hoffelijk blijven.

"Die vraag werd gesteld op een grove en agressieve manier, alsof je een terrorist bent en voortdurend zit te frauderen, dat heeft me enorm gestoord. Het lijkt alsof iedereen die aan politiek doet verdacht is.” Al zijn het natuurlijk regels die door de politiek zelf in het leven zijn geroepen. "Klopt", zegt Anciaux. “Het kan geen kwaad om open te zijn als politicus, dat is goed, maar het kan niet de bedoeling zijn dat je bekeken wordt als een gangster.”

Die vraag werd gesteld op een grove en agressieve manier, alsof je een terrorist bent en voortdurend zit te frauderen, dat heeft me enorm gestoord.

Politicus Bert Anciaux (Vooruit)

Anti-witwas

Isabelle Marchand van Febelfin, de koepelvereniging van de banken, is formeel: banken moeten die vraag stellen. “Deze vragen moeten inderdaad voorgelegd worden door de bank, in het kader van de strijd tegen witwas, fraude en terrorisme. Deze informatie wordt opgevraagd in de strijd tegen financiële criminaliteit. Banken hebben die informatie nodig om aan hun eigen wettelijke verplichtingen te voldoen.  Alle Belgische banken zijn onderworpen aan dezelfde wet, het is de toepassing van een Europese richtlijn."

De bank kan en moet de rekening blokkeren of zelfs opzeggen als de klant herhaaldelijk weigert om de info door te geven.

Isabelle Marchand (Febelfin)

“Banken zijn verplicht om het ken je klant-principe toe te passen, daarom stellen ze een aantal vragen aan de klanten”, legt Marchand uit. “Hoe ze die vragen stellen, verschilt van bank tot bank. Deze vragen worden niet elk jaar gesteld, maar op het moment dat de klantgegevens niet meer actueel zijn en de bank de klantkennis moeten updaten.“

Banken hebben die info dus echt nodig, zegt Marchand. “De bank kan en moet de rekening blokkeren of zelfs opzeggen als de klant herhaaldelijk weigert om de info door te geven." Febelfin verwijst ook naar een brochure op de website met meer info.

Privacy

Griet maakt zich zorgen over de privacy, maar volgens Isabelle Marchand zijn haar gegevens veilig bij de bank: “Binnen de banken is er maximaal aandacht voor de privacy en de GDPR. De klantgegevens zijn maximaal beschermd. Je gegevens worden niet doorgegeven aan de overheid. “

Meest gelezen