De bruinkoolmijn en elektriciteitscentrale van Niederaußem in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.
Verwendung weltweit

Niet wind, maar kolen zijn de belangrijkste energiebron in Duitsland

In Duitsland was in de eerste helft van 2020  wind de voornaamste bron voor elektriciteit, maar in dezelfde periode dit jaar werden kolen het meest gebruikt. Dat is het gevolg van een periode met weinig wind deze lente, zegt een Duits statistiekbureau. 

In de eerste 6 maanden van 2020 was windenergie goed voor 29 procent van de elektriciteit in Duitsland, terwijl  dat in de eerste helft van 2021 maar 22 procent was. Kolen maken een omgekeerde beweging: in 2020 was hun aandeel nog 21 procent, dit jaar 27 procent. Dat heeft het Duitse statistiekbureau Destatis gemeld. Het zou het gevolg zijn van een periode met weinig wind deze lente. 

Meer dan de helft (56 procent) van de Duitse elektriciteit werd in de eerste helft van dit jaar geproduceerd door conventionele bronnen, zoals kolen, aardgas en kernenergie. Hernieuwbare bronnen, zoals windmolens, zonnepanelen en biogasinstallaties, waren dus nog goed voor 44 procent van de totale productie. Vorig jaar lagen die verhoudingen omgekeerd. 

Ambitieuze klimaatplannen, maar wat zegt de Duitse kiezer?

Op 26 september zijn er in Duitsland parlementsverkiezingen. Het energievraagstuk zal een belangrijke uitdaging zijn voor de volgende regering. Duitsland wil in 2022 volledig van kernenergie afstappen en tegen 2038 geen kolen meer ontginnen en gebruiken. Tegen 2045 wil het land volledig klimaatneutraal zijn.  

Tijdens een belangrijk televisiedebat gisteren, bekritiseerde kanselierskandidaat Armin Laschet van de christendemocratische CDU het beleid van zijn partijgenote, huidig bondskanselier Angela Merkel, om te stoppen met kernenergie alvorens uit de zeer vervuilende bruinkoolindustrie te stappen. De kandidate van de Duitse Groenen, Annalena Baerbock, wil de geplande kolenuitstap van 2038 nog vervroegen. 

De sociaaldemocratische kandidaat Olaf Scholz van de SPD pleit ervoor om vanuit de nieuwe regering snel voorwaarden te scheppen die de industrie in staat stellen om een klimaattransformatie door te voeren. Scholz opteert zo voor een "gematigde middenweg", en dat kon het Duitse tv-publiek smaken, want Scholz won het debat met voorsprong. 

Meest gelezen