GZA Ziekenhuizen

Nieuw 3D-scansysteem vergemakkelijkt kankerbehandelingen in Antwerpse ziekenhuizen

In Antwerpse ziekenhuizen die tot het Iridium Netwerk behoren, zal een nieuw 3D-scansysteem de behandeling van kankerpatiënten vergemakkelijken. De nieuwe technologie zorgt er onder meer voor dat patiënten tijdens hun bestraling geen inktmarkeringen op hun huid meer moeten krijgen. Het is ook niet meer nodig om een speciaal masker te dragen. "Tegen de kerstvakantie zou het hele project afgerond moeten zijn", vertelt dokter Philippe Huget op Radio 2 Antwerpen.

Bij kankerpatiënten die bestraald moeten worden, wordt eerst met speciale inkt op hun huid aangeduid waar de bestraling precies moet gebeuren. "Dat is nu verleden tijd", zegt dokter Philipe Huget van het Iridium Netwerk.

GZA Sint-Augustinus in Antwerpen gebruikt al een paar maanden een nieuw 3D-scansysteem zodat die markeringen niet meer nodig zijn op de huid. Dat is op psychologisch vlak een grote verbetering voor mensen die een kankerbehandeling moeten volgen. "De vroegere markeringen konden ook in de hals of het gelaat staan. De markeringen gaven ook af, vooral in de zomerperiode bij het zweten. Nu kan men weer normale kleding aandoen en moet men die markeringen niet meer bedekken", vertelt Huget.

De patiënten moeten geen inktmarkeringen meer op hun huid krijgen

Dokter Philippe Huget

Technologische vooruitgang

Niet alleen psychologisch zorgt het systeem voor vooruitgang. De technologie zorgt er ook voor dat de artsen of verpleegkundigen de positie van de patiënt tijdens de behandeling beter kunnen opvolgen. "Het gaat om millimeterwerk, waarbij de patiënt zo'n 4 minuten niet mag bewegen. Als dat toch gebeurt, kunnen we met het nieuwe systeem de behandeling onderbreken en de patiënt opnieuw juist positioneren. Vroeger had je wel een videobeeld waarmee je de patient kan volgen, maar subtiele veranderingen werden niet gedetecteerd via die weg", aldus Huget. 

Het systeem zal er ook komen in de andere campussen die tot het Iridium Netwerk behoren. In het AZ Klina in Brasschaat, AZ Nikolaas in Sint-Niklaas en het ZNA Jan Palfijn Ziekenhuis in Merksem. "Tegen de kerstvakantie zou het hele project afgerond moeten zijn", besluit Huget. 

Meest gelezen