AFP or licensors

Noord-Korea test nieuw type kruisraket met groter bereik

Noord-Korea heeft tests uitgevoerd met een nieuw type kruisraket. De raketten vlogen tot 1.500 kilometer ver en kwamen in zee terecht. Het Noord-Koreaanse persagentschap heeft het nieuws zelf gemeld.

Het gaat om raketten die ook atoomwapens kunnen bevatten. Noord-Korea ontwikkelt momenteel kleinere atoomwapens die in de raketten moeten passen. Leider Kim Jong-un kondigde eerder dit jaar wel aan dat het ontwikkelen van kleinere atoomwapens een "topprioriteit" is. De nieuwe raketten vormen vooral een bedreiging voor Zuid-Korea en Japan. 

Bekijk hieronder het verslag uit “Het journaal”:

Videospeler inladen...

De langeafstandsraketten vlogen 1.500 kilometer voordat ze doelen raakten en in territoriale wateren van het land terechtkwamen tijdens tests die zaterdag en zondag werden gehouden.

De tests worden gezien als de eerste raketlanceringen van Noord-Korea nadat in maart een nieuwe tactische ballistische raket voor de korte afstand was getest. 

Kim Jong-un tijdens militaire parade op 09 september 2021
AFP or licensors

Noord-Korea: "Tests zijn nodig als zelfverdediging"

Volgens het land zijn de tests nodig om een afschrikmiddel te hebben tegen de manoeuvres van vijandelijke troepen - een verwijzing naar Zuid-Korea en de VS. De onderhandelingen tussen de VS en Noord-Korea liggen al geruime tijd stil. 

Militaire parade in Noord-Korea op 09 september 2021

De raketlancering die Noord-Korea afgelopen weekend uitvoerde, vormt "een bedreiging" voor de internationale gemeenschap. Dat heeft het Pentagon gisteren gezegd in een reactie. "De activiteit onderstreept de voortdurende ontwikkeling van Noord-Korea's nucleaire programma en de bedreigingen die het vormt voor zijn buren en de internationale gemeenschap."

Meest gelezen