Radio 2

PIVO Asse oefent noodscenario’s met virtual reality: “De hulpverleners zien op schermen wat er gebeurt”

In het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding (PIVO) in Asse werd zaterdag voor het eerst virtueel getraind op grote rampen. De training, die gebruik maakt van virtual reality, vervangt deels de live-oefeningen. Want die nemen veel tijd, geld en manschappen in beslag.

In het PIVO in Asse bereidt Hulpverleningszone Vlaams-Brabant West zich voor op enkele grote rampen. Denk aan overstromingen, terreuraanslagen en grote branden. Voor het eerst was het afgelopen weekend een virtuele training, meteen ook een primeur in Vlaanderen.

Bij de oefening staat vooral de samenwerking tussen brandweer, politie, noodcentrales, civiele bescherming en de andere hulpdiensten centraal. Elke training duurt een halve dag en tijdens zo'n training wordt er één scenario volledig doorlopen.

“Bij een grote ramp komen de verschillende hulpdiensten samen om de  hulpverlening te coördineren”, zegt Gust De Block, brandweerexpert in PIVO Asse. “Ze leren dat in hun opleidingen en hier komen ze dat in de praktijk oefenen. Ze brengen hun commandowagens mee, stellen die op en dan spelen we een incident na. Vandaag is dat een verkeersongeval waarbij een gevaarlijke stof lekt, maar waarbij ook een bus voor mensen met een handicap betrokken is.”

Speciale software

“We hebben een softwarepakket aangekocht en daarin bouwen we dat scenario na. De hulpdiensten gaan het incident dan bestrijden. Ze doen een verkenning, verzamelen hun informatie en daarna communiceren ze naar de noodcentrale wat ze gaan doen. Daar zit een regisseur die de acties invoert in de software en dan zien de hulpverleners op de schermen wat er gebeurt.” Dit jaar nog staan er nog 8 virtuele oefensessies gepland, volgend jaar staan er 16 op het programma.

Meest gelezen