Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V).

Staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V): "Wat mij betreft mag verplichte vaccinatie asielzoekers op tafel liggen"

Een verplichte vaccinatie voor asielzoekers die ons land binnenkomen: als het aan staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) ligt, maakt de regering daar werk van. Hij reageert daarmee op de bezorgdheid van de burgemeester van Koksijde, Marc Vanden Bussche (Open VLD), over de (her)opening van een asielcentrum in de vroegere luchtmachtbasis in zijn gemeente. Uit cijfers van Fedasil blijkt dat de vaccinatiegraad in de asielcentra erg verschillend is. 

Vanaf vandaag wil de federale overheid opnieuw asielzoekers opvangen in de vroegere luchtmachtbasis in Koksijde. Dat centrum dient als buffer voor wanneer er een plotse vraag is naar extra opvangcapaciteit. En die vraag is er, nu er door de overstromingen in juli opvangplaatsen onbeschikbaar zijn geworden en er ook plaatsen zijn gegeven aan mensen die door die overstromingen elders onderdak moesten zoeken. Ook de operatie in Afghanistan heeft de nood aan extra opvangplaatsen versterkt.

En dus kreeg Koksijds burgemeester Marc Vanden Bussche vorige week een telefoontje van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) met de boodschap dat de vroegere luchtmachtbasis in Koksijde opnieuw een tijdlang zal worden ingeschakeld als asielcentrum. In totaal komen er 300 asielzoekers waaronder 30 niet-begeleide minderjarigen.

"Dictaat"

Vanden Bussche is duidelijk in zijn wiek geschoten over wat hij een "dictaat" noemt van de federale regering. In een open brief op de website van zijn gemeente klaagt hij dat aan. Onder meer de aanwezigheid van de niet-begeleide minderjarigen baart hem zorgen. 

Door de komst van 300 asielzoekers die niet zijn gevaccineerd, wordt onze oudere bevolking aan een nodeloos risico blootgesteld, vooral van nieuwe varianten

Marc Vanden Bussche (Open VLD), burgemeester van Koksijde

Maar ook dus de coronasituatie. "Onze gemeente is de oudste gemeente van Vlaanderen met bijna 90 procent volledig gevaccineerden", klinkt het. "Door de komst van 300 asielzoekers die niet zijn gevaccineerd, wordt onze oudere bevolking aan een nodeloos risico blootgesteld, vooral van nieuwe varianten."

Verplichte prik

Staatssecretaris Sammy Mahdi begrijpt de frustratie, maar wijst ook op de noodzaak van de buffercapaciteit in Koksijde, die enkel wordt ingeschakeld bij "een specifieke, spontane nood". En die is er nu, benadrukt hij in "De ochtend" op Radio 1.

Wat de coronabezorgdheden betreft, wijst hij erop dat elke asielzoeker die zich aanmeldt in het Klein Kasteeltje getest wordt en eventueel in quarantaine gezet wordt. "Bovendien proberen we ook asielzoekers zoveel mogelijk te vaccineren. Er zijn een aantal centra met heel hoge cijfers - soms is tot 80 procent van de inwoners gevaccineerd - maar er zijn andere waar dat minder is. Ik denk dat we ook op dat vlak moeten bekijken wat we nog meer kunnen doen. Wat mij betreft kan zelfs de verplichte vaccinatie van asielzoekers op tafel liggen."

Mahdi zal dat idee voorleggen binnen de regering, zo laat hij na het gesprek nog weten. De asielcentra werken vandaag nog met strikte coronamaatregelen, waarbij onder meer quarantaineplaatsen moeten worden vrijgehouden. Met een verplichte vaccinatie voor asielzoekers zouden de centra weer naar een "normalere werking" kunnen evolueren, klinkt het.

Mahdi gaat vandaag samenzitten met Vanden Bussche om de heropening van het asielcentrum in Koksijde verder te bespreken. Maar dat hij ook in de toekomst nog burgemeesters zal moeten opbellen met de vraag naar opvangcapaciteit staat buiten kijf. "Ondertussen probeer ik ook structureel dingen aan te pakken. Zo ontwikkelen we momenteel een draaiboek dat ervoor kan zorgen dat er iedere keer juiste informatie is voor iedere burgemeester."

Sensibiliseren

Volgens Lien Bruggeman, hoofdarts bij Fedasil, varieert de vaccinatiegraad in de verschillende asielcentra. In Vlaanderen en Brussel gaat het om gemiddeld 62 procent, maar het is niet zo dat het cijfer in Vlaanderen veel hoger is dan dat in Brussel. Het hangt echt af van centrum tot centrum, met grote verschillen. 

De wil om zich te vaccineren hangt ook niet af van de nationaliteit van de asielzoekers. Wel belangrijk is de rol van leidende figuren in een centrum. Als zij zich laten vaccineren, heeft dat een positieve invloed op de rest van de groep.  

Het is belangrijk om mensen voor vaccinatie te motiveren

Net als in de rest van de maatschappij staan de asielzoekers de laatste tijd meer open voor vaccinatie. Er wordt meer over gepraat en de angst voor het vaccin is verminderd. Het belangrijkste om die vooruitgang vol te houden is het sensibiseren van de mensen. "Het is belangrijk om mensen voor vaccinatie te motiveren." Het sensibiliseren gebeurt enerzijds in groep en anderzijds individueel, zegt Bruggeman. Die tweede manier geeft globaal de beste resultaten. 

Meest gelezen