Schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA), gedeputeerde Luc Lemmens (N-VA) en Wies Callens (Fietsersbond)
Radio 2

Fietsknooppunten: niet alleen leuk in het weekend maar ook om naar het werk te fietsen

De stad en provincie Antwerpen willen samen met de Fietsersbond nog meer mensen overtuigen om naar het werk te fietsen. In verschillende steden, waaronder Antwerpen, hangen tijdelijke fietsbordjes. "Die moeten fietsers erop wijzen dat ze recreatieve routes met fietsknooppunten ook doorheen de week  kunnen gebruiken om naar het werk te fietsen", zegt Patrick D'Haese van initiatiefnemer De Grote Versnelling. 

De Fietsersbond wil mensen erop wijzen dat ze de routes van fietsknooppunten ook kunnen gebruiken om op een aangename manier naar het werk te fietsen. In de aanloop naar het WK wielrennen in Vlaanderen komen er daarom tijdelijke fietsbordjes in Antwerpen, Leuven, Brugge en Knokke-Heist. "Daar brengen we de komende weken tijdelijke wegwijzers aan, om mensen die recreatief fietsen tijdens het weekend te laten weten dat ze die routes ook kunnen gebruiken om naar het werk te fietsen", zegt Patrick D'Haese van De Grote Versnelling. 

Er zijn nog altijd mensen die hun fiets te weinig gebruiken om naar het werk te fietsen, terwijl dat wel kan

Patrick D'Haese, De Grote Versnelling

"Er zijn ook nog altijd mensen die denken dat het niet evident is om naar het werk te fietsen, en die de fiets dus te weinig gebruiken daarvoor. We willen hen laten weten dat het wél kan", gaat D'Haese verder. 

Mobiliteit verbinden met toerisme

Op de bordjes staan de fietsknooppunten aangeduid, met daarop enkele bedrijven die ernaast liggen. De sensibilisatiecampagne moet het recreatieve fietsverkeer dus verbinden met het functionele. "Want wie tijdens het weekend fietst, kan dat tijdens de week ook naar het werk", klinkt het. 

Na het WK wielrennen, dat loopt tot 26 september, verdwijnen de wegwijzers, maar mogelijk komen er later nog andere initiatieven rond mobiliteit en toerisme in Antwerpen.  

Meest gelezen