Radio 2

Vrijwilligers ruimen 2 ton afval op aan zee: "En dat in 1 namiddag"

Gisteren trokken zowat 3.500 mensen met grijper en vuilniszak de Belgische en Nederlandse stranden op. Hun doel: aangespoeld en achtergelaten afval opruimen. Samen haalden ze zowat 2 ton zwerfvuil op.  

“Een zwembroek, een stuk mat, veel vislijnen en, daar verschiet ik wel van, slechts één sigarettenpeuk. En voor de rest: dopjes, dopjes en nog eens dopjes”, somt Bjorn Wijffels uit Sint-Lenaarts in Antwerpen op. Dat is wat hij allemaal vond op het strand van Zeebrugge. Voor de elfde editie van de Eneco Clean Beach Cup was surfclub Icarus in de uitvalsbasis. Ook 18 andere surfclubs namen deel en voor het eerst staken ook 6 Nederlandse surfclubs mee de handen uit de mouwen. 

Radio 2

Hoewel onderzoek aantoont dat de plasticvervuiling in de Noordzee ietwat afneemt, wil de organisatie met de opruimactie de aandacht blijven vestigen op de problematiek van de plastic soep, want die is nog lang niet opgelost. "Na een dik jaar corona-ellende liggen onze stranden er allesbehalve netjes bij", stelt de bezieler van de opruimactie, Sven Fransen, vast. "De impact van een jaar social distancing heeft ons gezamenlijk duurzaamheidsengagement blijkbaar geen deugd gedaan."

Plogathon: afval ruimen tijdens het lopen

Ultraloper Karel Sabbe uit Anzegem deed er nog een schepje bovenop. Hij liep gisteren 65 kilometer, van het Nederlandse Domburg tot in Zeebrugge, en raapte ondertussen afval op. "Ik liep een soort plogathon. Tegenwoordig bestaan er speciale zakken die je op je buik kan dragen, waardoor je eenvoudig afval kan rapen. Je krijgt er veel voldoening van om tijdens je loopje iets bij te dragen aan de natuur. Sommige stukken konden we vlot lopen, omdat er weinig afval was. Maar soms ging het helaas langzaam, omdat er veel afval lag: mondmaskers en allerhande ander zwerfvuil”. 

Sabbe, die samen met 3 vrienden liep, vulde al lopend anderhalve vuilniszak.

Facebook Eneco Clean Beach Cup

Meest gelezen