Gelijkekansencentrum Unia heeft vragen bij coronapassen: "Wie gaat ze controleren?" 

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia heeft vragen bij de coronapassen die de Vlaamse zorgkoepels willen verplichten voor bezoekers van ziekenhuizen en woonzorgcentra.  Unia maakt zich vooral zorgen over de organisatie van de controles, die kan leiden tot willekeur.

In "De wereld vandaag" op Radio 1 had Els Keytsman, de directeur van Unia, het om te beginnen moeilijk met de manier waarop de coronapas verkocht wordt: "In het begin was er sprake van een coronapaspoort dat we alleen maar zouden moeten gebruiken om te reizen. Later is er ook gezegd dat we het misschien nodig zouden moeten hebben om grote evenementen bij te wonen. Maar er is altijd beweerd dat het maar tijdelijk zou zijn en dat het gebruik beperkt zou blijven. Nu zien we dat men almaar meer ballonnetjes oplaat om het paspoort ook in andere situaties te verplichten. We dreigen op een hellend vlak terecht te komen."   

Het volledige gesprek met Els Keytsman uit "De wereld vandaag" kan u hier beluisteren:

Unia kan zich wel vinden in de doelstelling van de coronapas, namelijk:  vermijden dat mensen ziek worden. Maar volgens Keytsman moet er goed nagedacht worden over de manier om die doelstelling te bereiken. En dan is zo'n pas misschien niet zo'n goed idee omdat het dreigt te raken aan onze grondrechten. 

Misverstanden en pijnlijke situaties

"We zitten met heel wat vragen", zegt Keytsman: "Waarvoor wordt het coronapaspoort gebruikt en waarvoor niet, in welke sectoren en tot hoelang?  En vooral: wie gaat  de coronapaspoorten controleren? Bij de mondmaskerplicht zien we dat de mensen die op de naleving ervan moeten toekijken, niet altijd goed weten hoe de regelgeving in elkaar zit. Zo zijn er mensen die geen mondmasker hoeven te dragen omdat ze een handicap of een bepaalde ziekte hebben. Bij controles leidt dat tot misverstanden en pijnlijke situaties. We hebben daarover bij Unia al verschillende reacties gekregen."  

Bij de mondmaskerplicht zien we dat de mensen die op de naleving moeten nakijken, niet altijd goed weten hoe de regelgeving in elkaar zit

Els Keytsman, directeur Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia

Unia vreest dat bij controles van coronapassen hetzelfde zal gebeuren. Keytsman:  "De overheid legt met het coronapaspoort een duidelijke doelstelling op, maar laat de organisatie van de controles over aan de sectoren die ermee moeten werken.  Dat is niet consequent, want het kan ertoe leiden dat in de ene sector strenger gecontroleerd wordt dan in de andere. Zo krijg je willekeur. "   

Unia heeft sinds begin augustus al zowat 90 klachten binnengekregen van mensen die zich niet gelijk behandeld voelden, omdat ze niet gevaccineerd waren of geen coronapas hadden

Meest gelezen