Varkensboerinnen trekken aan alarmbel: "Varkens eten onze pensioenen en reserves op!"

In Deerlijk sprak Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) met zes vrouwen van Ferm voor agravrouwen. “We zitten nu al meer dan tien jaar in een neerwaartse spiraal”, zegt Marijke Degezelle, varkenshoudster in het bedrijf in Deerlijk waar het overleg plaatsvond. “Onze mentale weerbaarheid en draagkracht wordt zwaar op de proef gesteld.” 

Het tragische verhaal van de varkenssector is niet nieuw. Maar deze keer komt het wel uit de mond van Eline, Sabine, Christel, Liesbeth, Marijke en Ingrid, leden van Ferm voor agravrouwen, het netwerk voor vrouwen uit de tuin- en landbouwsector. Alle zes zijn ze actief in de varkenssector. “Dit is meer dan een noodkreet, financieel is het voor de meeste van ons niet langer haalbaar en acties opzetten om ons op psychosociaal vlak te ondersteunen brengt geen brood op de plank”, zegt Marijke Degezelle. “Een kritische analyse van de hele markt dringt zich op!"

Onze eigen varkens eten onze pensioenen en reserves op

Ingrid Vandepitte, varkenshoudster uit Passendale

Historisch dieptepunt

Ingrid Vandepitte uit Passendale is al 38 jaar actief in de varkenssector. “Afrikaanse varkenspest, corona, exportmoeilijkheden brachten de voorbije jaren de varkensprijzen op een historische dieptepunt, terwijl de voederprijzen hoog blijven”, zegt Ingrid Vandepitte uit Passendale. “Per vleesvarken dat we vandaag verkopen, steken we 25€ toe. We zien als 60-jarige dat onze varkens letterlijk onze reserves en pensioenen opeten. En voor onze kinderen en de jongere ondernemers in onze sector, ziet het er nog uitzichtlozer uit.”

We merken dat we er als koppel niet meer uitkomen!

Ingrid Vandepitte, varkenshoudster uit Passendale

Beleidskader moet varkenshouderij leefbaarder maken

Het bericht op sociale media van Ingrid Vandepitte, naast boerin ook eerste schepen voor CD&V in Zonnebeke, was de aanleiding voor het gesprek tussen Hilde Crevits en de zes varkenshoudsters.  “Het zijn vooral vrouwen die hierover kunnen spreken”, weet Vandepitte, “wij merken dat we er als koppel niet meer uitkomen. ‘Boeren op een Kruispunt’, de vzw die begeleiding biedt op psychologisch en sociaal vlak voor boeren in nood, krijgen een stijgend aantal oproepen. Ik spreek dus voor de hele sector.  We vragen een kritische analyse van de markt en van de hele keten van boer, toeleveranciers tot de afnemers. Het beleidskader moet de varkenshouderij terug leefbaar maken en een uitstapregeling voorzien voor zij die ermee willen stoppen.”

Plan van aanpak

Crevits had een persoonlijk gesprek met de zes vrouwen in een zaaltje op het bedrijf van Marijke Degezelle en haar echtgenoot Geert Van Wonterghem in de Deerlijkse Gaaistraat. “Straks is er een overleg met vertegenwoordigers van de hele keten in Brussel, we moeten proberen een stabiel kader te maken want zo kan het moeilijk langer”, zegt Crevits. “Maar er is veel werk aan de winkel. Op korte termijn wil ik een plan van aanpak laten uitwerken.” 

Meest gelezen