Foto van Zulma Rondas

Zulma Rondasstraat in Assenede voorgesteld: "Ze smokkelde tijdens WO I briefjes door ze in haar krullen te steken"

De Zulma Rondasstraat is officieel ingehuldigd vandaag. De naam verwijst naar een vrouw uit Assenede die tijdens de eerste Wereldoorlog berichten van het verzet over de grens smokkelde door ze in haar krullen te spelden. De vrouw kreeg 55 procent van alle stemmen tijdens een stemmingsronde voor een vrouwelijke straatnaam.

In de strijd naar meer vrouwelijke straatnamen is er nu ook in Assenede een vrouwelijke straatnaam voorgesteld: de Zulma Rondasstraat. Zulma Rondas kreeg tijdens een stemming, die georganiseerd werd door het Bewonersplatform van Oosteeklo, de duidelijke voorkeur met 55 procent. Maar wie was die vrouw? "Het was een heel bijzondere vrouw. In feite een gewone boerendochter uit Oosteeklo", vertelt burgemeester De Coninck.

Zulma smokkelde brieven en berichten de grens over met Nederland, langs de gevaarlijke Dodendraad
Burgemeester Philippe De Coninck (Open Vld)

"Maar tijdens de eerste Wereldoorlog raakte ze betrokken bij het verzet. Ze smokkelde heel wat brieven en berichten de grens over met Nederland, langs de befaamde Dodendraad die van Maastricht tot Knokke loopt."

Foto Zulma Rondas

Dodendraad

De Dodendraad was een versperring met prikkeldraad van meer dan 300 kilometer. Die was tijdens WOI door de Duitse bezetters aangelegd langs de grens tussen het bezette België en Nederland. Eerst was het gewone prikkeldraad, maar later is er elektriciteit op gezet om te vermijden dat oorlogsvrijwilligers en Duitse deserteurs ons land ontvluchtten. Het moest ook verhinderen dat mensen zoals Zulma Rondas spionageberichten via Nederland overbrachten.

Ze stak de briefjes niet in haar klompen of kledij, maar maakte ze vast met spelden in haar krullen
Burgemeester Philippe De Coninck (Open Vld)
De Dodendraad tijdens WOI, foto van Belga Image

"Rondas stak de briefjes niet in haar klompen of in de voering van haar kledij, maar in haar krulhaar. Ze maakte die vast met een haarspeld. Dat wijst op een grote koelbloedigheid", zegt De Coninck. Maar ondanks haar moedig gedrag, is ze toch verraden en opgepakt door de Duitse bezetters. Ze zat een tijd in de gevangenis van Lippstadt en: "Ze werd gedeporteerd naar het concentratiekamp van Holzminden, maar ze heeft het toch overleefd en is kunnen terugkeren naar Oosteeklo."

Dochter en kleindochter

De jongste dochter, een van de 8 kinderen (waarvan eentje vroeg is overleden), van Rondas herinnert zich hoe haar moeder sprak over deze periode: "Ze zei altijd dat ze goed behandeld is in die periode", zegt Rachel Van de Velde. "Maar mijn moeder was ook een hele flinke, een echte werker. Je moet weten dat mijn moeder 21 jaar was toen ze is opgepakt, dat moet vreselijk geweest zijn. Ik moet mijn moeder daarvoor bewonderen."

Mensen legden briefjes in een veld, mijn grootmoeder bracht die dan over de grens
Kleindochter Gerlinde Lybaert

Kleindochter Gerlinde Lybaert is trots op haar heldhaftige grootmoeder: "Zij was 20 jaar toen zij begon met smokkelen over de Dodendraad: een heel riskante onderneming. Ze woonde op een kleine boerderij. Mensen die een boodschap wilden sturen naar geliefden en familieleden, konden een briefje in het veld achterlaten en mijn grootmoeder bracht die dan over de grens. In Nederland werd dat dan verdeeld. Er zijn veel mensen die dit met hun leven hebben bekocht. Gelukkig mijn moeder niet." 

Het straatnaambordje van de Zulma Rondasstraat is vandaag onthuld met een viering en een receptie voor de inwoners tijdens de jaarmarkt van Oosteeklo.

Meest gelezen