Mysterie opgelost: waar komt het vieze velletje op je kop thee vandaan?

Onderzoekers van de universiteit van Zurich hebben ontdekt waar het velletje op de thee vandaan komt. "In heel wat groente en fruit zitten zogenaamde fenolen en die reageren met het calcium in het theewater", verduidelijkt Dirk Van Dyck, professor Fysica aan de universiteit van Antwerpen in "Nieuwe feiten" op Radio 1.

Het fenomeen houdt de mens al honderden jaren bezig. "Al van in de zevende eeuw werd het beschreven maar tot nu wist niemand waar dat laagje vandaan kwam", vertelt professor Van Dyck op Radio 1. "Het meest recente onderzoek is tien jaar oud. Men dacht dat het velletje afkomstig was van een waslaagje op de theebladeren zelf maar ook dat bleek niet te kloppen." Dankzij dit onderzoek is het mysterie eindelijk opgelost.

Beluister hier het volledige interview met professor Van Dyck.

De Zwitserse onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift "Physics of fluids". "Soms lijkt het alsof er magie nodig is om de dag goed te starten maar voor een lekkere kop thee heb je enkel wat wetenschap nodig", lezen we in de inleiding van hun onderzoek.

"Deze wetenschappers maken deel uit van de universiteit van Zurich, waar ook Albert Einstein gedoctoreerd heeft. Een topuniversiteit dus", aldus Van Dyck. Dankzij de toepassing van reologie of stromingsleer en met behulp van gesofisticeerde hulpmiddelen hebben zij nu ontdekt waar het velletje vandaan komt. 

Hoe meer kalk, hoe dikker en steviger het laagje
Dirk Van Dyck, professor Fysica aan de universiteit van Antwerpen

"De fenolen uit groente en fruit reageren met de kalk in theewater en zo ontstaat een harde film op de thee. Hoe meer kalk, hoe dikker en steviger het laagje. Wanneer men zuiver of gedemineraliseerd water zou gebruiken, vormt zich geen harde laag maar een dunner vloeibaar laagje", verduidelijkt Van Dyck. "Maar zo'n vloeistoflaagje zien we niet en stoort ook niet."

De wetenschappers onderzochten daarnaast ook of andere ingrediënten die we wel eens in onze thee durven doen effect hebben op het velletje. "Citroen heeft een enorm sterk effect, de laagjes verdwijnen door het toevoegen van citroen. Suiker heeft geen effect. Melk maakt het het laagje dan weer zichtbaarder. Hetzelfde geldt trouwens wanneer je het kopje niet goed zou afgewassen hebben. Alle onzuiverheden zorgen ervoor dat het laagje zichtbaar wordt."

Ondanks dat het velletje er niet lekker uitziet, heeft het geen effect op de smaak van de thee. Van Dyck durft zich niet uit te spreken over de smaak van een kop thee gezet met gedemineraliseerd water, maar in de Britse krant The Guardian lezen we dat zo'n kop thee bitterder zou smaken. 

Meest gelezen