Videospeler inladen...

BEKIJK - Kinesiste Greet Devriendt wil zich laten vaccineren, maar mag dat niet: "Ik kan een dodelijke shock krijgen"

Greet wou zich laten vaccineren tegen het coronavirus, maar door een felle allergische reactie bij de eerste inenting kan ze zich niet volledig vaccineren. Als de coronapas verplicht zou worden voor zorgpersoneel, zou dat verregaande gevolgen kunnen hebben voor haar. Is er een mogelijke oplossing? En hoeveel mensen zitten in dezelfde situatie? "Het gaat om een zeer kleine groep", zegt professor Pierre Van Damme, vaccinoloog aan de Universiteit van Antwerpen in "Laat".

Greet is kinesiste van beroep en ze is risicopatiënte. Ze kreeg dus begin dit jaar al een uitnodiging voor een vaccin, die van Pfizer/BioNTech. Tien minuten nadat het vaccin werd toegediend liep het fout. Ze kreeg een zware allergische reactie die een tweetal uur duurde. Greet raakte in een allergische shock. Dezelfde avond raakte Greet nog eens in shock. Toen werd beslist dat ze geen tweede inenting mag krijgen.

Greet heeft daardoor ook geen coronacertificaat. Haar sociaal leven is dan ook zeer beperkt. Ze is ook kinesiste en als een vaccinatie daar verplicht wordt, heeft dat voor de uitoefening van haar beroep verregaande gevolgen.

Onze reporter Willem Van Mullem zocht Greet Devriendt op. Bekijk het verhaal van Greet hier (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Uitzonderlijk geval

Het verhaal van Greet klinkt professor vaccinologie aan de Universiteit Antwerpen Pierre Van Damme wel bekend in de oren. Hij krijgt soms mails van mensen in soortgelijke situaties. Het gaat hier wel over een zeer kleine groep, merkt hij op. Bij het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen hebben ze zo'n 400 mensen geïdentificeerd die best in een beschermde omgeving, zoals een ziekenhuis, gevaccineerd moeten worden in geval dat ze een allergische reactie zouden krijgen. Bij drie patiënten moest de vaccinatie ook effectief worden stopgezet.

Mensen die zich niet kunnen laten vaccineren mogen zich binnenkort wel gratis laten testen. Dat gaat wel om een tijdelijke oplossing. Op lange termijn komen er hopelijk nieuwe vaccins. Dat zouden proteïne-vaccins zijn. "Die kunnen wellicht de oplossing zijn", aldus Van Damme

Hoe uitzonderlijk is het geval van Greet? En wat is de oplossing voor haar probleem?

Videospeler inladen...

Kankerpatiënten

Er zijn ook mensen die niet allergisch zijn voor de vaccins, maar toch niet gevaccineerd mogen worden. Denk maar aan kankerpatiënten. "Daar gaan we de vaccinatie uitstellen of inplannen in functie van hun therapie", zegt Van Damme.

Wat is de oplossing voor mensen die niet allergisch zijn aan de vaccins, maar toch geen inenting mogen krijgen zoals kankerpatiënten?

Videospeler inladen...

Coronapas

Het idee om de zogenaamde coronapas niet alleen voor evenementen en reizen in te voeren, maar ook in onder andere de ziekenhuizen en de horeca, vindt Van Damme geen slecht idee. "Ik ben voor de pas om te zorgen dat er minder risico is om blootgesteld te worden aan het virus", zegt Van Damme. "Zeker in ziekenhuizen en woonzorgcentra waar je er alles aan doet om het virus buiten te houden." Dat een algemenere verplichting van het CST werkt, ziet Van Damme ook in onze buurlanden.

Hoe kijkt professor Van Damme naar de coronapas? En is het een middel om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen?

Videospeler inladen...

Meest gelezen