archieffoto

Wolf doodt 2 pony's in Oudsbergen: "Druppel die de emmer doet overlopen"

Afgelopen nacht werden in een weide in Oudsbergen 2 Shetlandpony's gedood door een wolf. Voor burgemeester Marco Goossens van Oudsbergen (CD&V) is dit de druppel die de emmer doet overlopen. Hij spreekt van een probleemwolf en wil dat Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) maatregelen neemt. 

In een weide in Oudsbergen zijn afgelopen nacht 2 Shetlandpony's doodgebeten door een of meerdere wolven. Burgemeester Marco Goossens van Oudsbergen (CD&V) wil dat er ingegrepen wordt. "In totaal werden al zo’n 40 dieren het slachtoffer van de wolf in onze gemeente. Het dierenwelzijn in Oudsbergen komt in het gedrang, onze inwoners zijn ongerust en ik ben ervan overtuigd dat we nu van een probleemwolf kunnen spreken”, zegt burgemeester Goossens.

Vlaamse overheid betaalt investeringen in stroomdraad voor 90 procent terug, maar dat geldt enkel voor kleinvee, klinkt het in "Het journaal":

Videospeler inladen...

In totaal werden al zo’n 40 dieren het slachtoffer van de wolf in onze gemeente

Marco Goossens, burgemeester Oudsbergen (CD&V)

Volgens burgemeester Goossens is er in Limburg geen draagvlak meer voor de wolf. "We kunnen al lang niet meer van een schuwe wolf spreken. De maatregelen zoals wolfwerende omheiningen helpen onvoldoende en de aanvallen blijven toenemen. Het draagvlak dat we zorgvuldig hebben opgebouwd is al lang verdwenen.” Ook PaardenPunt Vlaanderen vraagt een structurele oplossing.

PaardenPunt Vlaanderen vraagt structurele oplossingen 

Probleemwolf?

"Een aanval op paarden komt zelden voor", benadrukt Jeroen Denaeghel van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB).  "In Duitsland, waar al 20 jaar wolven leven, zijn er maar 20 schadegevallen geweest. Een paard kan met een stamp een wolf gemakkelijk verwonden. Maar een pony is natuurlijk een stuk kleiner. Die wolf valt onbeschermd vee aan, dus van een probleemwolf is momenteel geen sprake. Natuurlijk, die beelden van die dode pony's, dat doet pijn aan het hart." 

Vanochtend riep het Wolf Fencing Team eigenaars van kleinvee nog op om hun dieren goed te beschermen tegen wolven, door hun omheining uit te rusten met schrikdraad. De komende weken worden nog meer aanvallen verwacht, omdat de jongste welpen groter worden en dus ook meer eten nodig hebben.

Zowel professionele schapenhouders als hobbyboeren kunnen subsidies krijgen om hun schapenweides wolfproof te maken. Maar voor paardenfokkers en veehouders is er alleen voor professionelen een subsidieregeling uitgewerkt. "We willen dat systeem uitbreiden zodat ook particulieren daarvoor in aanmerking komen', vertelt Jeroen Denaeghel van ANB. "Tegen het najaar zou dat rond moeten zijn."

Meest gelezen