Vrijwilligers plaatsten vorig jaar een "wolfproof" omheining aan een alpacaweide.

Wolf Fencing Team doet dringende oproep: "Maak je weide zo snel mogelijk wolfproof"

Het Wolf Fencing Team, een vrijwilligersnetwerk, roept kleinveehouders op om hun weides zo snel mogelijk te beveiligen, oftewel "wolfproof" te maken. Dat schrijft Het Belang van Limburg. De meest recente welpjes van de wolvenroedel groeien rond deze tijd namelijk snel en hebben steeds meer voedsel nodig. "Een piek in wolvenaanvallen is nu al gaande."

Wie zijn of haar weide wil laten beveiligen tegen wolven kan beroep doen op het Wolf Fencing Team voor bijstand. Zij komen je adviseren bij de plaatsing en controleren hoe "wolfproof" je omheining eigenlijk is. "Dat doe je door stroomdraad aan te brengen, boven en onderaan de omheining", vertelt Dirk Hoobergs, preventieadviseur bij het WFT. 

De piek aan wolvenaanvallen is nu al begonnen

Volgens de organisatie zijn nog veel te weinig weides effectief "wolfproof". "Ruw geschat gaat het om slechts 10 procent van alle kleinveeweides in het wolvengebied", legt Hoobergs uit. Een kanttekening: die 10 procent slaat op de weides waar het team zelf is langsgeweest. Veehouders kunnen ook beslissen om hun weides zelf te beveiligen. Al is correcte plaatsing zeer belangrijk, vindt de organisatie. "Onderaan mag die niet meer dan 20 centimeter boven de grond hangen. In de meeste gevallen probeert een wolf zich namelijk een weg te banen ónder de omheinig, en als ze daar niet in slagen "onthouden" ze dat in zekere zin ook."

Hoobergs benadrukt dat het juist beveiligen van je weide dringend is. "De nieuwste welpen groeien snel en hebben steeds meer voedsel nodig, waardoor er dus meer gejaagd wordt. De piek aan wolvenaanvallen is nu al begonnen en zal alleen maar groeien. Onze ervaring met het vorige nest welpen is dat het rond deze periode snel kan gaan."

Meest gelezen