Katastroof, van links naar rechts: Zjuul Krapuul, Stef Bef (voormalig bandlid), Jos Smos

Zjuul Krapuul stapt uit Katastroof na ruzie met Jos Smos: "Over mijn lijk dat ik samen met uw zoon optreed"

Muzikant Zjuul Krapuul kondigt op Twitter aan dat hij uit de Antwerpse band Katastroof stapt. De aanleiding daarvoor is een conflict met bandlid Jos Smos, alias Jos Hermans. Tijdens de zoektocht naar een vervanger voor Stef Bef, die een half jaar geleden opstapte, stelde de zoon van Jos Smos zich kandidaat. "Maar dat was voor Zjuul een brug te ver. Hij weigert in een zogenaamde familieband op te treden", reageert Jos op Radio 2 Antwerpen. 

Op Twitter kondigde Zjuul Krapuul vanmorgen "met veel spijt en hartzeer" aan dat hij na 44 jaar uit Katastroof stapt. Hij wil geen pers te woord staan, maar hij geeft wel de reden mee voor zijn vertrek: bandlid Jos Smos, het alter ego van Jos Hermans, zou zijn zoon in de band willen halen. "Maar dat was voor Zjuul een brug te ver", reageert Jos op Radio 2 Antwerpen. 

Wie vervangt Stef Bef?

Enkele maanden geleden stapte Steven Broers, beter bekend als Stef Bef, nog uit Katastroof. Hij lag in conflict met Zjuul Krapuul, onder meer door diens sympathieën voor de militair Jürgen Conings. Katastroof was dus aangewezen op een nieuw bandlid, waarop Zjuul en Jos de zoektocht startten naar een vervanger voor Stef.

Er kwamen enkele goede kanshebbers uit de bus, tot onverwacht ook de zoon van Jos zich kandidaat stelde. "Mijn zoon Eli is al jaren zanger in het Antwerps dialect, maar hij had zich tot nu altijd wat gedistantieerd van Katastroof. Toen hij toevallig kwam kijken naar een optreden met een van onze minder goede kandidaten, dacht hij: dat kan ik ook", legt Jos Smos uit op Radio 2 Antwerpen. 

Het vertrek van Zjuul doet me natuurlijk iets, maar hij is ook een rem op Katastroof geweest

Jos Smos, alias Jos Hermans

"Over my dead body"

En zo kwam het opnieuw tot een breuk tussen de bandleden van Katastroof, want Zjuul zag het niet zitten om in een familieband op te treden. "Over my dead body", zei hij volgens Jos.

"Dat doet me natuurlijk iets, maar langs de andere kant is Zjuul een rem op Katastroof geweest", reageert Jos. "Alle bandleden die er in het verleden zijn uitgestapt, deden dat allemaal na een conflict met Zjuul. Hij moest zich ook altijd naar het podium slepen omdat hij minder mobiel is. En in de studio heeft hij de opnames geboycot met zijn hondje Ziggy, die maar bleef blaffen en huilen." 

Luister hier naar het volledige interview op Radio 2 Antwerpen en lees verder onder het fragment:

Katastroof blijft bestaan

Het vertrek van Zjuul is niet het einde van Katastroof. De groep blijft bestaan, met twee nieuwe bandleden. "We gaan door met mijn zoon en met een zekere Wout Stout, die al twee keer met ons heeft opgetreden en een goede indruk heeft nagelaten", besluit Jos 'Smos' Hermans op Radio 2 Antwerpen.

Meest gelezen