Foto: Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum Heusden-Zolder

56 verwaarloosde kippen en konijnen in beslag genomen in Balen

De Vlaamse Inspectiedienst Dierenwelzijn heeft 56 verwaarloosde dieren in beslag genomen bij een particulier in Balen. Het gaat om 25 kippen en hanen en 31 konijnen. Dat gebeurde vrijdag al, maar het nieuws raakte nu pas bekend. De dieren worden nu verzorgd in het Vogel- en zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder. “Die dieren waren mager en vertoonden allerlei mankementen. Maar vooral de huisvestiging en de levensomstandigheden waren ondermaats”, vertelt Rudi Oyen van het opvangcentrum.

De eigenaar van de verwaarloosde dieren kreeg al meerdere keren de dienst Dierenwelzijn over de vloer. “De Vlaamse inspectiedienst Dierenwelzijn heeft de verwaarloosde dieren in Balen ontdekt. Voor ons is de eigenaar van de dieren geen onbekende. In het verleden zijn we al eens opgeroepen geweest op dezelfde locatie. Dierenwelzijn heeft ons verwittigd en gevraagd om de inbeslaggenomen dieren te komen evacueren”, vertelt Rudi Oyen van het Vogel- en zoogdierenopvangcentrum. 

De konijnen hebben bijtletsels, ze zaten samen in te kleine en geïmproviseerde koterijen
Rudi Oyen van het Vogel- en zoogdierenopvangcentrum Heusden-Zolder

De toestand van de dieren was schrijnend. “Die dieren waren mager en vertoonden allerlei mankementen. Maar vooral de huisvestiging en de omstandigheden waarin de dieren leefden waren erg. Ook vertonen de konijnen letsels van elkaar te bijten. Ze zaten dan ook opgedrongen in te kleine en geïmproviseerde koterijen”, vertelt Oyen. 

Kalkpoten bij kippen

“Bij het pluimvee zijn er ook kippen met zogenaamde kalkpoten. Die kalkpoten worden gevormd door een mijt. Dat is goed te behandelen maar als men de dieren niet de juiste behandeling geeft, kan het escaleren. Dat is bij sommige kippen nu wel het geval”, aldus Oyen.

Lees verder onder de foto. 

Kip met kalkpoten
Foto: Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum Heusden-Zolder

Dieren ter adoptie

De dieren blijven nu enkele weken in het opvangcentrum om te herstellen, zegt Oyen. “Ze blijven maximaal 2 maanden bij ons, maar de kans is groot dat de dieren aan ons opvangcentrum worden toegewezen. Dan wordt het centrum eigenaar en kan je een dier adopteren.”

Wil je graag zelf een dier adopteren? Neem dan een kijkje op de website

Meest gelezen