14 transmigranten opgepakt op treinen in Veurne en Koksijde

Bij een actie van verschillende politiediensten en de Dienst Vreemdelingenzaken zijn gisteravond 14 transmigranten opgepakt op treinen in de stations van Veurne en Koksijde. De politie wilde met de actie voorkomen dat de transmigranten afzakten naar het industrieterrein van Koksijde. Daar proberen ze vaak in vrachtwagens te klimmen, die naar Groot-Brittannië rijden.

Afgelopen nacht werden in totaal 14 transmigranten aangehouden, die op weg waren naar de industriezone van Veurne. Dat gebeurde tijdens een gecoördineerde actie van politiezone Spoorkin, bij Veurne, samen met de spoorweg- en federale politie en de Dienst Vreemdelingenzaken. "Wij worden in de industriezone van Veurne vaak geconfronteerd met transmigranten, die in vrachtwagens klimmen", legt commissaris Toon Fonteyne van politiezone Spoorkin uit. "Ondertussen zijn we te weten gekomen dat ze daar vaak per trein naartoe gaan."

Specifiek gaat het om 12 Afghanen, die vanuit Adinkerke kwamen en 2 Eritrese transmigranten, die vanuit het binnenland kwamen. "We hebben liever dat we de mensen op voorhand kunnen aanhouden, voor ze zichzelf in gevaar brengen, dan dat we ze nadien uit die vrachtwagens moeten halen, met alle risico's van dien", gaat Fonteyne verder.

Verschillende vluchtroutes

"Voorlopig zetten we volop in op het controleren van de treinen", zegt Fonteyne, maar de route, die de transmigranten gebruiken om aan het industrieterrein in Veurne te raken, verandert vaak. "In het verleden hebben we vastgesteld dat transmigranten een tijd lang Franse taxi's gebruikten om vanuit Calais naar hier te komen. Na enkele gerichte acties met arrestaties van mensensmokkelaars, is die route nu voorlopig onderbroken. Daarna werden ze een tijdlang met bestelwagens afgezet, maar dat is ondertussen ook wat verminderd."

Meest gelezen