WPA Rota

Amerikaanse Buitenlandminister Blinken verdedigt terugtrekking Afghanistan

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zich gisterenavond verdedigd tegen kritiek dat de snelle terugtrekking uit Afghanistan is uitgelopen op een ramp. Verschillende Republikeinen verwijten Blinken en president Biden dat twintig jaar inspanningen verloren zijn gegaan door de overhaaste terugtrekking.

“Toen het team van president Biden aan de macht kwam erfden we wel een deadline [om ons terug te trekken uit Afghanistan], maar geen plan hoe dat moest gebeuren”. Buitenlandminister Anthony Blinken begon met een duidelijke sneer naar oud-president Donald Trump. Die had de terugtrekking aangekondigd, maar durfde die uiteindelijk niet uit te voeren.  

Videospeler inladen...

“Langer blijven was echt geen optie” zei Blinken. “Toen wij de macht overnamen werden we geconfronteerd met het feit dat de taliban sterker dan ooit stonden, terwijl er nog nooit minder Amerikaanse militairen in Afghanistan aanwezig waren. 

We erfden een dealine, maar geen plan

"Amerikaanse troepen in Afghanistan zouden zijn blootgesteld aan aanvallen van de taliban als ze langer waren gebleven en uitstel van vertrek had toch niet veel uitgemaakt.” Met die argumenten verdedigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zich maandag in het parlement.

Republikeinen noemen terugtrekking een ramp

Tijdens een hoorzitting in het Congres werd Blinken door parlementariërs ondervraagd over de terugtrekking van de troepen uit Afghanistan. De taliban wisten vorige maand in korte tijd de macht te grijpen in het land, waarna zo'n 124.000 mensen moesten worden geëvacueerd, onder wie veel Amerikanen.

Meerdere Republikeinse politici riepen Blinken tijdens de vijf uur durende sessie op om af te treden. “Dit was gewoon een ramp van epische proporties.” Zei republikein Michael McCaul. 

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Maar Blinken beet van zich af: "Als twintig jaar en honderden miljarden dollars aan steun, middelen en training niet voldoende waren, waarom zouden een extra jaar, vijf jaar of tien jaar dat dan wel zijn?"

AFP or licensors

Volgens Blinken moeten er wel lessen worden getrokken, waaronder dat de Verenigde Staten niet de benodigde middelen en capaciteit hebben om strijdkrachten te gebruiken voor de wederopbouw van een maatschappij.

Volgens Buitenlandminister Blinken zitten er op dit moment nog ongeveer honderd Amerikaanse burgers vast in Afghanistan. Zij staan in contact met Amerikaanse diplomaten.

Meest gelezen