MYRIAM_LUYCKX

Arboretum Kalmthout krijgt traditionele Sloveense bijenkast cadeau van ambassadeur

In het Arboretum van Kalmthout komt straks de Sloveense ambassadeur op bezoek met een bijzonder cadeau: een traditionele Sloveense bijenkast. Dat is geen bijenkast zoals wij ze kennen. Ze is beschilderd, zodat eigenaars hun kast makkelijk terugvinden en ook voor de bijen is het een hulpmiddel om snel de weg naar huis te vinden. 

We beginnen bij het begin. Het Arboretum van Kalmthout heeft al jarenlang een hele nauwe band met Slovenië. Die is gestart in 1954 toen de Sloveense Jelena Kovacic naar België kwam en huwde met Robert De Belder. Samen hebben zij het Arboretum uitgebouwd tot de tuin die we nu kennen. "We krijgen hier in Kalmthout ook regelmatig studenten en tuinarchitecten uit Slovenië over de vloer die hier stage komen doen", vertelt Bram Rammeloo van het Arboretum. De aanleiding van het bezoek van de ambassadeur is de 30-jarige onafhankelijkheid van de republiek Slovenië.

(Beluister hier het gesprek en lees hieronder verder.)

Klepjes en schuiven

De bijenkweek is bijna een nationale sport in Slovenië. Er zijn zo'n 10.000 bijenkwekers actief in het land en de Slovenen hebben een hele uitgebreide bijencultuur. Het hoeft dus niet te verbazen dat ze een traditionele bijenkast schenken aan het Arboretum van Kalmthout. Die ziet er heel bijzonder uit (zie foto onderaan dit artikel). "Het is eigenlijk letterlijk een kast met een schuin dakje. In die kast zitten twee bijenkorven in de vorm van houten kisten. Elke kist heeft heel wat klepjes en schuiven waarlangs de bijen weg kunnen", aldus Rammeloo. Op de kasten staat ook een schildering. "Dat helpt de eigenaar van de bijen om zijn of haar kast gemakkelijk terug te vinden en ook voor de bijen is het een hulpmiddel om snel de weg naar huis te vinden", vertelt Rammeloo. 

De ambassadeur van Slovenië krijgt een fles gin cadeau gemaakt met sparrentakjes en rozen uit het Arboretum.

MYRIAM_LUYCKX

Meest gelezen