Foto: Radio 2

Arendonk en Ravels steunen plannen voor groot nationaal park in de Kempen voorlopig niet

Net als de gemeente Ravels ziet ook Arendonk de plannen niet zitten om van natuurgebieden in vier Kempense gemeenten een groot nationaal park te maken. Volgens de gemeente is er op dit moment te weinig rekening gehouden met de landbouwers en de grondeigenaars in het gebied.

Gisterenmiddag raakte al bekend dat de gemeente Ravels voorlopig niet meegaat in de plannen voor een groot nationaal park in de Kempen. Enkele uren later besliste ook Arendonk om de conceptnota niet te ondertekenen. Volgens beide gemeenten wordt er in de plannen te weinig rekening gehouden met de landbouwers die in het gebied wonen en werken. De gemeente Arendonk zegt wel gesprekken te willen met zowel natuurverenigingen als boeren en landgoedeigenaars maar een concrete datum is er nog niet. 

We willen de garantie dat we ooit nog bomen zullen kunnen kappen

Gust Sels van actiegroep De Zwarte Specht

Op de gemeenteraad van Arendonk kwam actiegroep De Zwarte Specht gisterenavond protesteren tegen het nationaal park. Onder hen ook een aantal bosbouwers. "Wij willen meewerken aan de natuurontwikkeling", legt Gust Sels uit. "Veel eigenaars zijn bezig om hun bossen te differentiëren: ombouwen van naaldhout naar loofhout. Maar dan willen we de garantie dat we ooit nog bomen kunnen kappen. Hout is een duurzaam product, dat steeds meer toepassingen heeft. Laten we dan zorgen dat aan economische bosbouw gedaan kan worden, waar de eigenaars ook rechtszekerheid hebben. En als we een stuk omvormen tot bos, dat we dan geen angst hoeven te hebben dat men het opeist als natuur."

In totaal moeten vier gemeenten zich uitspreken over de plannen voor het nationaal park. Oud-Turnhout besliste eerder al om de conceptnota wel te ondertekenen. In Turnhout valt de beslissing in de loop van de dag, maar naar alle waarschijnlijkheid zal de stad de plannen voor een groot nationaal park ook steunen. 

Meest gelezen