Radio 2

Atelier Mestdagh: van bedrijf in nood tot voorbeeld van ambacht

Een paar jaar geleden ging het niet goed met het Merelbeekse Atelier Mestdagh. Het familiebedrijf, dat glas-in-loodramen maakt en restaureert, is er ondertussen helemaal bovenop en groeide uit tot een voorbeeld van ambacht. Dat heeft Atelier Mestdagh niet alleen te danken aan de groeiende interesse in erfgoed, maar ook aan Kamal Kharmach, die het atelier met raad en daad te hulp schoot in zijn programma ‘Andermans Zaken’.

“In Andermans Zaken heeft iedereen kunnen zien dat we een beetje op de sukkel zijn. In 2019 heeft Kamal ons gecoacht en hebben we heel veel bijgeleerd op zakelijk vlak”, vertelt zaakvoerster Katrien Mestdagh. “Na de uitzending hebben we een enorme vlucht genomen en is er veel meer werk binnen gekomen. We zijn nu echt wel een groeibedrijf.”

Steeds meer interesse in glazeniersambacht

Dat het bedrijf het goed doet, is ook Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) niet ontgaan. Hij bracht gisteren een bezoek aan het atelier, dat vorig jaar nog een eervolle vermelding kreeg in de Onroerenderfgoedprijs van de Vlaamse regering. “Wij geven om ons erfgoed en willen dat dus ook bewaren en doorgeven aan de volgende generaties. Maar om dat te kunnen doen, heb je natuurlijk mensen nodig die de ambacht en de technieken nog in de vingers hebben zitten. Dit is een bedrijf dat dat absoluut heeft."

Radio 2

Atelier Mestdagh ziet de bestellingen sinds het VRT-programma binnenstromen. Zowel particulieren als interieurarchitecten, architecten en schrijnwerkers tonen steeds meer interesse in de glazeniersambacht. “Het programma is voor ons echt op het juiste moment uitgezonden”, zegt Mestdagh. “We voelen die aandacht voor erfgoed en ambacht elke dag”. 

Erfgoed in het relanceplan

Ook de regering ziet het belang van erfgoed in en zal post-corona extra investeren in erfgoed. “Er gaat geld uit het relanceplan naar erfgoed, maar dan specifiek naar erfgoed dat ook een economische rol kan krijgen”, vertelt minister Diependaele, die zelf ook even aan de slag ging met het glas-in-lood. 

Door in te zetten op erfgoed, steun je ook de economie of de ambacht die eraan vasthangt
Minister Matthias Diependaele (N-VA)

“Industrieel erfgoed dat een nieuwe bestemming krijgt bijvoorbeeld, of oude kantoorgebouwen en kerken die een nieuwe economische invulling krijgen. Door daarop in te zetten, steun je ook de economie of de ambacht die aan dat erfgoed vasthangt. Op die manier slaan we twee vliegen in één klap: je kan het behoud van erfgoed ondersteunen, maar je hebt ook een dubbele investering in je economie en dat is de bedoeling van dat economische relanceplan.”

Meest gelezen