De acht cursisten en hun leerkrachten.
Foto: HB Antwerp

Cellist Bart wordt diamantslijper: "Altijd al een boon gehad voor bijzondere ambachten"

Deze week gaat in Antwerpen een opleiding tot diamantslijper van start bij het nieuwe opleidingscentrum van diamantbedrijf HB Antwerp. Vier vrouwen en vier mannen die nog geen ervaring hebben in het slijpen van diamanten leren er de kneepjes van het vak. Eén van hen is Bart uit Evergem, die tot nu toe cellist was van beroep. 

Omdat de culturele sector al anderhalf jaar stil lag door corona, had Bart al die tijd geen werk als cellist. Hij besloot om het roer drastisch om te gooien. "Ik heb altijd al een boon gehad voor bijzondere beroepen", vertelt Bart op Radio 2 Antwerpen. "Het is een oud ambacht dat in ons land een lange geschiedenis heeft, en ik vond het iets heel speciaals om daar deel van uit te maken."

Beluister hier het gesprek met Bart en lees hieronder verder:

Nadat diamantbedrijf HB Antwerp zelf een nieuw opleidingscentrum had opgericht, stelden meer dan 200 mensen zich kandidaat om aan de opleiding tot diamantslijper te beginnen. Behalve Bart slaagden nog zeven anderen voor de strenge toelatingsproef, die onder meer testte op logisch redeneren en wiskundig inzicht. 

Onder meer een taalkundige Japans-Chinees, een modeontwerpster en een social media experte vonden hun weg naar de opleiding

Margaux Donckier van HB Antwerp

"Het is fantastisch om zien dat mensen met zo’n uiteenlopende achtergrond de weg vinden naar de HB Academy”, zegt Margaux Donckier van HB Antwerp. “Onder andere een taalkundige Japans-Chinees, een modeontwerpster, een regent wiskunde-fysica, en een social media experte.”

Louis Vuitton

De kandidaat-diamantslijpers krijgen nu een doorgedreven opleiding van 12 weken. Na een week theorie, waarin ze alles leren over de kenmerken van diamanten, nemen de acht vanaf deze week plaats achter de slijpschijf. "We starten met donkere stenen van mindere kwaliteit en bouwen dan op tot de betere stenen, die worden geslepen voor grote modehuizen zoals Louis Vuitton", besluit Bart. Over drie maanden gaan Bart en zijn zeven medecursisten aan de slag als diamantslijper.

Meest gelezen