Crowdfunding voor bewoners van  nieuwbouwappartementen met houtrot in Sint-Truiden

Er is beslist met een crowdfunding te starten voor de eigenaars van de appartementen in Sint-Truiden die onbewoonbaar zijn door houtrot.   Met het ingezamelde geld kunnen dan onder meer de gerechtelijke kosten betaald worden.  De syndicus en bewoners kwamen gisteren samen, het werd een emotionele vergadering.  De 25 nieuwe appartementen in Brustem werden begin deze zomer onbewoonbaar verklaard omdat de houten structuur aan het rotten is. 

De vergadering verliep volgens de syndicus Pascal Pierco heel sereen en alle items werden besproken. "Een van de belangrijke items is dat we willen starten met een crowdfunding", begint Pierco. "We willen de raad van mede-eigendom het beslissingsrecht geven. Zij kunnen best inschatten naar wie het geld gaat en waarvoor het gebruikt kan worden. Ik denk dan vooral aan juridische procedures of ondersteuning van mensen in moeilijkheden." De crowdfunding gaat zo wijd mogelijk verspreid worden, en Pierco mikt toch op een bedrag van 10.000 euro. 

Residentie Platanus aan de Luikersteenweg in Brustem werd 6 jaar geleden gebouwd. Maar 2 jaar later doken er al verschillende lekken op, waarschijnlijk te wijten aan de houten platen in de skeletbouw die nat werden. Deze zomer was de situatie zo zorgwekkend dat de bewoners hun appartementen moesten verlaten. "Veel van die bewoners betalen nog steeds veel geld af aan een appartement waarin ze zelf niet kunnen wonen, de verhalen op de vergadering waren soms schrijnend", aldus Pierco.

Na afloop van de vergadering bleven veel eigenaars nog met vragen zitten. "Op 5 oktober zitten we samen met deskundigen, die tegen dan een onderzoek gedaan zouden hebben en een voorverslag kunnen voorleggen." De resultaten van dat vooronderzoek zijn van groot belang, benadrukt Pierco. "We willen weten waar de aansprakelijkheid ligt. We willen ook een tijdstabel maken zodat de bewoners wat meer vooruitzicht krijgen."

Meest gelezen