Andreas Kockartz

Jeneverfeesten in Hasselt gaan door zonder maximumcapaciteit, maar wel met Covid Safe Ticket

Op zaterdag 16 en zondag 17 oktober vloeien er opnieuw liters moutwijn met extracten van jeneverbessen door de straten van de Limburgse hoofdstad. Na twee jaar is iedereen weer welkom op de Jeneverfeesten in Hasselt, mits een Covid Safe Ticket. Het aantal bezoekers is onbeperkt.

Na de bevrijdingsfeesten op ondermeer Rock Herk en Extrema Outdoor schudt ook Hasselt in oktober eindelijk het coronajuk van zich af. Al gaat de traditie wel door in een min of meer aangepaste vorm. “Samen met de politie en het stadsbestuur moeten we de nodige maatregelen nemen om het festijn veilig te laten doorgaan”, zegt organisator Jean-Pierre Swerts. ”We slaan de traktaties van het Borrelmanneke en het Borrelvrouwke over, net als de kelnerwedloop. De presentatie van de nieuwe museumjenever verhuist dit jaar naar de Covid Safe Zone in het Begijnhof.”

Polsbandjes

Het Begijnhof is een van de Covid Safe Zones die je alleen kan betreden met een polsbandje. “Omwille van de coronamaaregelen mag je in een aantal afgebakende zones enkel binnen als je over een dergelijk polsbandje beschikt”, gaat Swerts verder. “De bandjes kunnen afgehaald worden op verschillende plekken in de stad, op vertoon van je Covid Safe Ticket. Aan beleving en sfeer boeten we zeker niet in. Voor veel Hasselaren zijn de Jeneverfeesten een soort van nationale feestdag!”

Meest gelezen