(c) Copyright 2021, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Duitsland compenseert bijna 250 homoseksuele mannen en vrouwen omdat ze vervolgd werden door oude wet

Duitsland heeft 249 homoseksuele mannen en vrouwen financieel gecompenseerd, omdat ze onder meer vervolgd werden op basis van een omstreden wet die homoseksualiteit verbood. De compensatie bedraagt zo’n 860.000 euro, dat heeft het Federaal Bureau voor Justitie bekendgemaakt. Door deze omstreden wet werden tussen 1945 en 1994 duizenden Duitsers veroordeeld voor homoseksuele handelingen.

De Duitse regering heeft eind vorige maand een financiële compensatie uitgekeerd aan 249 mannen en vrouwen, die door deze omstreden homowet vervolgd werden. In 2017 werd er namelijk een rehabilitatiewet wet aangenomen, waardoor het mogelijk werd om ongeveer 860.000 euro uit te betalen aan de getroffen slachtoffers. Ook de veroordelingen werden teruggedraaid. Per veroordeling wordt zo’n 3.000 euro betaald en per jaar dat de slachtoffers vastzaten, krijgen ze 1500 euro extra. 

Op dit moment zijn er nog 14 aanvragen in behandeling. Slachtoffers hebben tot 21 juli volgend jaar om een schadevergoeding aan te vragen.   

"In strijd met de mensenrechten"

“Vanuit hedendaags perspectief was dit verbod vooral in strijd met grond- en mensenrechten”, klonk het bij het Federaal Bureau.
Op basis van deze wet werden tussen 1945 en 1994 zo’n 69.000 vonnissen uitgevaardigd 

In 2019 werd de compensatieregeling uitgebreid en kunnen slachtoffers, die werden vervolgd zonder vonnis, ook beroep doen op een compensatie. Zo raakten sommige slachtoffers, zonder veroordeling, onder meer hun baan kwijt, doordat ze in voorlopige hechtenis moesten. 

Meest gelezen