Ex-toplui Kansspelcommissie veroordeeld voor hacking tijdens interne machtsstrijd

Peter Naessens, de vroegere directeur-generaal van de Kansspelcommissie, is veroordeeld tot 12 maanden cel met uitstel en een geldboete voor het aanzetten tot hacking. Zijn toenmalige IT-directeur krijgt 8 maanden cel met uitstel en een geldboete voor het plegen van de hacking. De feiten speelden zich af tijdens een interne machtsstrijd binnen het controleorgaan van de kansspelen in ons land.  

In februari 2020 raakte bekend dat het Centrum Integriteit (CINT) een onderzoek had gevoerd naar mogelijke fraude en corruptie bij de Kansspelcommissie. De speurders namen daarbij computers in beslag en verhoorden personeelsleden, en waren tot ernstige conclusies gekomen. Er was onder meer sprake van misbruik van overheidsmiddelen, het onderscheppen van e-mails, machtsmisbruik en het aanvaarden van voordelen van gokbedrijven. Toenmalig minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zette daarop vier toplui van de Kansspelcommissie op non-actief. Het ging om voorzitter Etienne Marique, directeur-generaal Peter Naessens, de IT-directeur en de verbindingsofficier van de gerechtelijke politie.

Binnen de Kansspelcommissie was er al lange tijd een machtsstrijd aan de gang tussen directeur-generaal Peter Naessens en voorzitter Etienne Marique. Die laatste had in mei 2019 een klacht ingediend tegen Naessens en zijn IT-directeur voor het stelen en verkopen van servers van de Kansspelcommissie. Dat dossier werd uiteindelijk geseponeerd, maar intussen had het CINT een onderzoek geopend. Daaruit bleek dat de IT-directeur de mailbox van voorzitter Etienne Marique had gehackt op vraag van de directeur-generaal. Het Brusselse parket dagvaardde daarop de twee toplui voor de correctionele rechtbank.

Op het proces had Naessens opgeworpen dat hij een einde wilde maken aan de perslekken vanuit de Kansspelcommissie en dat de interne hacking daar ook het nodige bewijs van had geleverd. Maar de rechtbank tilde vandaag zwaar aan de feiten, die door beide beklaagden gepleegd werden in functie van officier van de gerechtelijke politie. Naessens werd veroordeeld tot 12 maanden cel met uitstel en een geldboete van 24.000 euro, waarvan een derde met uitstel. De IT-directeur kreeg 8 maanden cel opgelegd, samen met een geldboete van 20.000 euro, waarvan de helft met uitstel. “Dit gaat om ernstige feiten”, sprak de rechter in het vonnis. “Dit schendt de ethiek. Burgers moeten kunnen vertrouwen op de staat en haar ambtenaren. U mag het recht om de privacy van burgers te schenden niet misbruiken."

Meest gelezen