Het beroemde Stonehenge, dicht bij de stad Salisbury in het Engelse graafschap Wiltshire.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Grote restauratie van eeuwenoud monument Stonehenge begonnen om scheuren en gaten te herstellen 

In het Engelse graafschap Wiltshire zijn grote renovatiewerken begonnen aan het megalithische monument Stonehenge. Gaten en scheuren die door erosie zijn ontstaan, zullen gedicht worden. Het zijn de eerste grote herstellingswerken in ruim 60 jaar tijd.  

Vooral de lateien, de stenen die bovenop de rechtstaande stenen liggen, zijn aan restauratie toe en zullen aangepakt worden. De restauratie gaat uit van English Heritage, een organisatie voor het behoud van natuur en cultuur in Engeland. 

"We hebben een heel goed beeld van alle scheuren en gaten", zegt erfgoedcurator Heather Sebire. Zij is vandaag verantwoordelijk voor de restauratie. Maar ook lang geleden werden al de grote middelen bovengehaald om Stonehenge te conserveren, zoals blijkt uit beelden uit 1914.

Videospeler inladen...

Bij de laatste grote restauraties, in de jaren '50 en '60, werd een soort beton gebruikt dat eigenlijk te hard is. Nu wordt dat beton vervangen door kalkmortel, een mengeling van kalk en metselzand. Dat materiaal is veel meer doorlatend dan klassiek beton, waardoor minder water zal blijven liggen in scheuren. Dat voorkomt dat de stenen worden beschadigd als het water bevriest en uitzet. 

De eerste steiger werd vandaag tegen het monument geplaatst. Leuk detail: net voor het begin van de restauratie legde de 71-jarige Richard Woodman-Bailey een muntje onder één van de stenen. Woodman-Bailey is de zoon van de aannemer die in de jaren '50 de renovatiewerken leidde. Als achtjarige legde hij in 1958 ook al een muntje tussen één van de stenen. Dat mocht hij nu, 63 jaar later, opnieuw doen van de organisatoren, om zo de start van de werken in te luiden. 

Stonehenge is een steencirkel van ongeveer 4.500 jaar oud. Er bestaan veel theorieën over wat het monument ooit zou geweest zijn. Het is heel populair bij toeristen. Vooral bij de winter- en zomerzonnewende (de kortste en langste dag van het jaar) komen die er massaal de zonsopgang en -ondergang fotograferen. 

Duizenden toeristen bij Stonehenge tijdens de zonsopgang op de langste dag van het jaar.

Meest gelezen