Radio 2

Een foutje van de buurman leidt tot onbewoonbaar verklaard huis: "Deze lijdensweg duurt al 5 jaar"

Een dom foutje bij de funderingswerken van de buren van Anthony Delforce (30) uit Houthulst zorgt al 5 jaar voor een ongeziene lijdensweg. Anthony was halverwege zijn eigen verbouwingen toen alles plots misliep. "Het proces duurt nu al 5 jaar en al die tijd mocht ik geen steen verleggen. Met als gevolg dat mijn huis nu onbewoonbaar werd verklaard en gesloopt moet worden", zucht Anthony.

1 jaar: zo lang kon de jonge aannemer Anthony Delforce aan zijn rijhuis in Houthulst werken voor alles misliep. "Al 5 jaar lang heb ik geen steen kunnen verleggen in mijn eigen huis", zucht Anthony. "En dat terwijl ik wel elke maand alles flink afbetaal. Dat proces blijft maar aanslepen."

De bedoeling was er zijn eigen project van te maken: het huis in zijn vrije tijd helemaal opknappen en weer doorverkopen. Hij was ongeveer halfweg die renovatie toen de buur, eveneens een aannemer, op de plaats tussen de 2 huizen funderingswerken aan het uitvoeren was, om er een overkapping te plaatsen. De buur stortte beton in een 110 centimeter diepe sleuf en goot dat niet door een betonplaat. Daar ging het mis. Zowat de hele gevel van het huis van Anthony zakte in. Het begin van een 5 jaar durende lijdensweg.

Bedrag loopt op

Ondertussen lopen de kosten op, maar wie dat zal betalen, is onduidelijk. "Mijn buur zegt dat het niet zijn schuld is, maar die van de onderaannemer. Daardoor wil zijn verzekeraar niet tussenkomen", legt Anthony uit. "Mijn advocaat werkt al 5 jaar op de zaak, maar het gaat niet vooruit. Dit heeft mij intussen al meer dan 100.000 euro gekost. Gaande van advocaat- en proceskosten, maar ook de verloren huur. Daarnaast heb ik 10.000 euro’s in de renovatie gestoken, allemaal voor niets. Ook de sloop die voor de veiligheid moest gebeuren na de fout werd nog niet betaald. Het is enorm frustrerend." Ondertussen staat het gesloopte huis al een heel eindje leeg en dreigen er nog leegstandskosten bij te komen.

Eindeloze strijd

Omdat het proces veel te duur werd voor de buur, deed hij het voorstel om het huis over te kopen. Zijn bod werd aanvaard, alles werd geregeld bij de notaris en het compromis werd getekend. "Maar de lening werd niet goedgekeurd", zucht Anthony. "En dus zijn we terug naar af. Om dat aan te vechten zou ik opnieuw moeten procederen. Het is zo'n eindeloze lijdensweg geworden. En dat terwijl buurtbewoners blijven denken dat alles in orde komt met de verzekering: niets van."

Radio 2

Meest gelezen