In Genk gaan 50 werklozen meedraaien in de horeca: "Hopen zo vacatures sneller in te vullen"

In Genk krijgen 50 werklozen de kans om volgende maand mee te werken in een horecazaak.  Dat schrijft Het Belang van Limburg. De VDAB en Horeca Limburg hopen zo nieuwe werkkrachten te vinden, want door corona kampen heel wat horecazaken met een personeelstekort.  

"We gaan de mensen op de werkvloer laten kennis maken met de job", zegt voorzitter van Horeca Limburg Ronny Voortmans. "Ze kunnen eens achter de toog of in de keuken mee helpen. Het zijn vaak mensen die aan de afwas wel al meedraaien, maar wat drempelvrees hebben om mee te werken in de zaak zelf, maar dat wel zeker zouden kunnen. Als ze dan eens ervaren hoe het is om een koffie te brengen, zijn ze misschien sneller overtuigd om aan die kant van de horeca ook mee te helpen."

Motivatie is het belangrijkste

De mensen die instappen in dit proefproject hebben niet zoveel horeca-ervaring, maar dat is geen probleem. "Motivatie is eigenlijk het belangrijkste", zegt Voortmans. "En we werken ook samen met VDAB zodat we ook begeleiding kunnen voorzien."

De inzet van deze mensen is dus om de vele vacatures in de horeca in te vullen. "In Limburg is er enorm veel vraag naar horecapersoneel, zowel in de keuken als in de bediening", gaat Voortmans verder. "We denken dat het te maken heeft met corona, dat er veel mensen een andere job hebben gevonden. Daarnaast gaan ook veel mensen graag opnieuw op restaurant en is er veel personeel nodig."

De werklozen zullen eerst aan de slag kunnen bij het Genkse Carbonhotel en bij de eetzaak Krok. Het gaat om een  proefproject dat, als het succesvol is, kan uitgebreid worden naar de rest van Limburg of zelfs Vlaanderen.

Meest gelezen