Robby Scheelen

Is er nog draagvlak voor de wolf? Wij gingen zelf eens polsen in Oudsbergen

Afgelopen weekend werden er nog 2 pony's doodgebeten door een wolf in Oudbsergen. De burgemeester spreekt over een probleemwolf en zegt dat er geen draagvlak meer is bij de inwoners. Wij vroegen het de inwoners zelf. 

De meningen over de wolf zijn verdeeld als we op straat inwoners aanspreken. Hoe korter we bij de plaats komen waar de wolf actief is, hoe groter de tegenstand. De voorstanders van de wolf zijn vooral gefocust op de natuur: "Het is jammer voor de mensen dat de wolf hun vee dood bijt, maar ik vind het geweldig dat de natuur zich aan het herstellen is en dat hier dieren komen die hier origineel zaten, dus voor mij mag hij zeker blijven." 

Iets verderop zegt een vrouw ook dat de wolf mag blijven: "Ik vind het wel erg, maar de mensen moeten een omheining zetten. Een wolf is een wolf hé, het is een wild dier." Een andere inwoners heeft zelf kippen: "Vorig jaar waren ze opeens weg en ze waren helemaal verscheurd. Ik heb de omheining hoger gemaakt en heb niets meer meegemaakt."

Het wordt een drama! De wolf moet onmiddellijk verdwijnen, zo'n moorddadig beest 

Vooral in Oudsbergen in de buurt waar de pony's doodgebeten werden, is het geduld op: "Het wordt een drama", zegt een inwoner. "De wolf moet onmiddellijk verdwijnen, zo'n moorddadig beest, dat kan toch niet in een landbouwgebied!" Iets verderop lopen koeien: "Het zijn de koeien van mijn zoon, en we hebben hier al wolvensporen gezien, dus het kan elke ochtend gebeuren. Wij maken de wei af zodat de koeien niet weg kunnen, maar wij moeten toch geen omheining zetten die de wolf tegenhoudt? Dat moet diegene doen die de wolf hier geplaatst heeft."

"Normaal grazen hier schapen maar ik heb een omheinding van een 1 meter 20, dus durf ik de boer niet meer vragen om z'n dieren hier te zetten" , zegt een andere inwoner. "Maar ik ga geen hogere omheining zetten, daar ben ik te oud voor. Ik durf niet zeggen dat de wolf weg moet. Het is begonnen met een schaapje, maar nu zijn het al grotere dieren. Moet iedereen zijn hobby opgeven voor een wolf? Dat kan volgens mij toch niet."

 

Meest gelezen