Foto: Dennis van den Buijs

Kalmthoutse Heide wil officieel Nationaal Park worden 

De Kalmthoutse Heide heeft zijn kandidatuur ingediend om erkend te worden als Nationaal Park. Er waren de laatste weken veel bedenkingen van landbouwers uit de buurgemeenten. Die vreesden de uitbreiding naar 10.000 ha. "We gaan voorlopig voor de erkenning met de huidige 6.000 hectare", zegt Martin Groffen van Grenspark Kalmthoutse Heide aan Radio 2 Antwerpen.

Het Grenspark Kalmthoutse Heide heeft officieel zijn kandidatuur ingediend om erkend te worden als Nationaal Park. 

Er waren de laatste weken veel bedenkingen tegen die plannen van landbouwers uit de buurgemeenten. Om als nationaal park erkend te worden moet de Kalmthoutse Heide op termijn uitbreiden van 6.000 naar 10.000 hectare. De boeren vreesden in dat scenario voor de toekomst van hun bedrijven. "Om die reden dient het Grenspark Kalmthoutse Heide zijn kandidatuur in met de huidige 6.000 hectare natuurgebied", zegt voorzitter Martin Groffen. "Als Vlaanderen onze kandidatuur goedkeurt, gaan we komend jaar volop overleggen met alle partners, buurgemeenten en landbouwers om een voldragen Nationaal Park te worden. Wie weet veranderen zelfs de criteria rond het aantal hectares nog", pareert hij.

Topnatuur naast Antwerpse Haven

Voor natuurliefhebbers die graag tussen de purperen hei wandelen, verandert een mogelijke erkenning als Nationaal Park niet veel. "Maar voor ons is het juridisch erg belangrijk", zegt de voorzitter van het Grenspark Kalmthoutse Heide. "Nu zitten we met een lappendeken aan eigenaars en belanghebbenden en werken we met projectfinanciering. Dat heeft zijn beperkingen. Als we een Nationaal Park worden hangen we rechtstreeks af van de Vlaamse Overheid. We kunnen een echte internationale troef worden als groene topnatuur met unieke fauna en flora op een boogscheut van de Antwerpse haven", besluit Groffen.

Meest gelezen