Radio 2

2.000 handtekeningen tegen het verdwijnen van natuurgebied in Marke

Op de gemeenteraad in Kortrijk heeft Natuurpunt een petitie met 2.000 handtekeningen overhandigd om het natuurgebied ’t Schrijverke te redden. Volgens de huidige plannen van de Vlaamse Waterweg, zou een groot deel van daarvan moeten verdwijnen om de Leie breder te kunnen maken zodat grotere boten kunnen passeren.  

’t Schrijverke is een populair stuk natuur in deelgemeente Marke, vlak naast de Leie. De bedoeling van de ingrijpende werken is dat daar dan grotere boten kunnen passeren. Daardoor zouden de hele wandelweg, maar ook de bomen en de weide in het water verdwijnen. Ook iets verderop zou een natuurgebied sneuvelen. Lies Vandemaele van Natuurpunt Kortrijk wil er voor vechten, want al meer dan 30 jaar ontfermen ze zich over dat gebied: “Ondertussen is er een hele groep die dat kent en daar actief is. Er is ook een mooie samenwerking met een boer. Dat dreigt nu allemaal in het water te vallen. En je kan dat gebied door haar rijkdom en diversiteit ook niet zomaar vervangen.”

Concreet wordt in de petitie ook gevraagd om ’t Schrijverke te sparen en als “nautisch knelpunt” te behandelen. Dat is een zone in het kanaal waar schepen moeten wachten om door te varen omdat het er zo smal is. Als ’t Schrijverke  wordt gecatalogiseerd als nautisch knelpunt, zou het niet moeten wijken voor de kanalisatiewerken.

Ook Stad Kortrijk bezorgd

In een reactie bij de overhandiging van de petitie zegt Bert Herrewyn, schepen van Milieu (Vooruit), dat ook zij zich zorgen maken over de kanalisatiewerken. “Het was bij de voorbije vergaderingen een vast agendapunt, maar het blijft een beslissing van de Vlaamse Waterweg. Hopelijk gaan ze de stad concreet betrekken bij die beslissing en komt er een minimale impact.”

Op een definitieve beslissing is het nog lang wachten.

Radio 2

Meest gelezen