Het is nu officieel: grote versoepeling van maatregelen in Nederland, maar wel coronabewijs op café en restaurant

In Nederland heeft premier Mark Rutte de versoepeling van de meeste coronamaatregelen aangekondigd. Vanaf 25 september kunnen cafés, restaurants, sport- en cultuurzalen opnieuw min of meer normaal werken, maar dan wel op voorwaarde dat de bezoekers een coronabewijs kunnen voorleggen.

Een coronatoegangsbewijs, zo heet het nieuwe document dat zo goed als de volle vrijheid in Nederland mogelijk moet maken. Ook andere landen zoals ons land werken aan een dergelijk document, zowel digitaal als op papier.

Dat bewijs was het centrale element in de toespraak van de Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) vanavond. Hij kondigde er een grote versoepeling van de coronamaatregelen aan vanaf zaterdag 25 september. Wel had Rutte een waarschuwing: niet alles zal dan als voorheen worden, want daarvoor zijn er nog te veel besmettingen en opnames in de ziekenhuizen.

Gun elkaar wat, respecteer elkaars keuzes

Toch is de versoepeling ingrijpend: mensen kunnen opnieuw zonder beperkingen inzake aantallen of onderlinge afstand op café, op restaurant, naar het theater of de bioscoop of naar sportevenementen, als ze dat coronatoegangsbewijs kunnen voorleggen. Dat bewijst dat iemand gevaccineerd is, in het verleden besmet is geweest of een negatieve test van minder dan 24 uur tevoren heeft ondergaan.

In die gevallen kan de bezetting buiten zo goed als normaal plaatsvinden, binnenin is er een maximumcapaciteit van 75 procent. Ondernemers kunnen bovendien voor die ongebruikte capaciteit rekenen op steun van de overheid, verzekerde Rutte.

De mondmaskers blijven dan wel verplicht op de voertuigen van het openbaar vervoer, maar niet langer op de perrons of in de stations. Op de luchthavens dan weer wel, tenminste voorbij de security. Ook in het hoger onderwijs kan er opnieuw aan grote groepen lesgegeven worden.

Rutte houdt wel vast aan het thuiswerk "als het kan, enkel op kantoor als het moet". Hij riep de Nederlanders ook op om begrip te hebben voor elkaar: "Gun elkaar wat, respecteer elkaars keuzes". Hij hoopt wel dat het coronatoegangsbewijs een tijdelijke maatregel is.

Meest gelezen