De brandweer en hulpdiensten proberen de situatie zo snel mogelijk onder controle te krijgen.

Gekantelde tankwagen met giftige stof getakeld: Brusselse Ring volledig vrijgemaakt

De Brusselse Ring is rond 21.30 uur weer helemaal vrijgemaakt. De ringweg was sinds de vooravond volledig afgesloten omdat een tankwagen met een gevaarlijke, giftige stof was gekanteld, ter hoogte van Beersel. Bij het ongeval raakte niemand gewond, maar het veroorzaakte wel een hele avond groot fileleed. 

De avondspits rond Brussel is vanavond helemaal in de soep gedraaid, want nog voor het begin van de spits was op de Buitenring een ongeval gebeurd met een tankwagen, gevuld met de gevaarlijke chemische stof benzoylchloride. Daardoor was de Ring in beide richtingen urenlang volledig afgesloten. 

Net voor de afrit Beersel was een vrachtwagen van de weg geraakt en gekanteld. De vrachtwagen was van het talud gegleden en kwam ondersteboven te liggen.  Een geluk bij een ongeluk: bij het ongeval zijn geen gewonden gevallen. 

Schade beperkt

In de loop van de avond kwamen zware kranen ter plaatse om de vrachtwagen voorzichtig uit de kant te takelen en weer op zijn wielen te zetten. 

De tankwagen is getakeld geraakt en zal onder politiebegeleiding naar Bergen gebracht worden, zijn oorspronkelijke bestemming. Dat meldt de brandweer Vlaams-Brabant West. De schade aan de tank met benzoylchloride is beperkt gebleven zodat het transport zonder gevaar kan gebeuren. 

"Takelen van de vrachtwagen is vrij vlot verlopen", klinkt het bij de brandweer.

Videospeler inladen...

Lek

De hulpdiensten merkten al snel dat er een kleine scheur in de tankwagen zat, waarlangs het gevaarlijke product uit de tank lekte. Uit voorzorg werd een veiligheidszone rond de vrachtwagen afgebakend.  

Ook werd een vijftal huizen in onmiddellijke omgeving ontruimd. Uit voorzorg wordt ook aan buurtbewoners aangeraden om ramen en deuren gesloten te houden. Wie in de buurt kwam met de auto, werd aangeraden om de ventilatie uit te zetten.

Wat is benzoylchloride?

"Benzoylchloride is een vrij courante grondstof die in de scheikunde wordt gebruikt voor de bereiding van geneesmiddelen, kunstharsen, kleurstoffen en parfums", zegt toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven). 

Het is een stof die heel schadelijk is als je ze inademt, inslikt of bij contact met de huid, waarschuwt Tytgat. "De stof kan ernstige brandwonden en oogletsels veroorzaken. De stof kan ook kanker veroorzaken en mutaties geven in ons erfelijke materiaal." 

Ring afgesloten

Door het ongeval was de Brusselse Ring in beide richtingen urenlang afgesloten ter hoogte van Beersel. Om 20.30 uur werd eerst de Binnenring opengesteld voor het verkeer; om 21.30 uur volgde de Buitenring.

Meest gelezen